Σχέσεις: Πώς να επιλέξετε ασφαλείς ανθρώπους το 2024

  • Iatropedia newsroom
φιλίες, σχέσεις
Η ευτυχία και η επιτυχία μας στη ζωή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να επιλέγουμε αξιόπιστους ανθρώπους για να συνεργαστούμε, να σχετιστούμε και να κάνουμε φίλους

Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι οι θετικές και επιβεβαιωτικές σχέσεις είναι βασικές για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Η ευτυχία και η επιτυχία μας στη ζωή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να διακρίνουμε και να επιλέγουμε αξιόπιστους ανθρώπους για να συνεργαστούμε, να σχετιστούμε και να κάνουμε φίλους. Για τους περισσότερους από εμάς, όταν αναπολούμε τις πιο ευχάριστες στιγμές της ζωής μας, οι αναμνήσεις μας συχνά περιλαμβάνουν ανθρώπους που απολαύσαμε βαθιά. Ομοίως, όταν σκεφτόμαστε μερικές από τις πιο οδυνηρές εποχές της ζωής μας, συχνά συνδέονται με άτομα που είτε μας πρόδωσαν είτε δεν μας έκαναν καλό. Επομένως, εάν θέλουμε μια νέα χρονιά με περισσότερη χαρά και γαλήνη, ίσως να πρέπει να μάθουμε πώς να επιλέγουμε ασφαλείς ανθρώπους και να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ποιες σχέσεις μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε ή που να θέσουμε όρια.

Όταν ψάχνετε για ασφαλείς ανθρώπους, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αξίζει να λάβετε υπόψη είναι αν είναι σοφοί ή όχι. Η επιλογή σοφών ατόμων στη δουλειά, στις φιλίες και στις σχέσεις είναι κρίσιμη για την ειρήνη και την ευτυχία μας. Οι σοφοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται, εν μέρει, από την ικανότητά τους να σχετίζονται καλά με τους άλλους, να αναζητούν το κοινό καλό, να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να δείχνουν καλό χαρακτήρα σε περιόδους κρίσης.

Οι ψυχολόγοι Grossmann και Dorfman συνόψισαν πέντε βασικά χαρακτηριστικά των σοφών ανθρώπων που αναμφίβολα θα ήταν καλό να ζουν, να εργάζονται και να παίζουν μαζί μας:

Ταπεινοφροσύνη: Η ταπεινοφροσύνη έχει αναγνωριστεί ως βασικό χαρακτηριστικό της σοφίας από τον Αριστοτέλη μέχρι και σημερινούς μελετητές. Δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια σε μια σχέση με κάποιον που δεν εκτιμά την προσωπικότητά μας, την καρδιά και το μυαλό μας και όσα προσφέρουμε στον κόσμο. Οι ταπεινοί άνθρωποι έχουν θετική αυτοεκτίμηση και επίσης εκτιμούν αυτό που έχουν να εισφέρουν οι άλλοι σε μια σχέση ή ένα έργο.

Ικανότητα αναγνώρισης διαφορετικών απόψεων: Οι σοφοί άνθρωποι καλωσορίζουν τις διαφορετικές απόψεις, καθώς αναγνωρίζουν τους δικούς τους περιορισμούς. Ασφαλείς άνθρωποι είναι εκείνοι με τους οποίους γνωρίζετε ότι μπορείτε να διαφωνήσετε χωρίς να φοβάστε την αντίδρασή τους. Τους ενδιαφέρει περισσότερο να ακούσουν πραγματικά τι σκέφτεστε και πώς νιώθετε παρά να ακούσουν μια ηχώ της δικής τους άποψης.

Ικανότητα εξισορρόπησης της αντικειμενικότητας και των συναισθημάτων των άλλων: Οι σοφοί άνθρωποι είναι σε θέση να ισορροπούν λογική και συναίσθημα. Είναι σε θέση να συναισθάνονται βαθιά τον πόνο και τις ανησυχίες εκείνων με τους οποίους ζουν και να εξετάζουν πώς οι πράξεις τους μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους. Ταυτόχρονα, δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να υπαγορεύουν τις πράξεις τους. Ακόμη και σε περιόδους έντονων συναισθημάτων, ξέρουν να επιστρατεύουν τη λογική.

Συνειδητοποίηση ότι οι καταστάσεις και οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αλλάξουν: Οι ασφαλείς άνθρωποι κατανοούν ότι η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της και μπορούν να κατανοήσουν μια αλλαγή στην κατάσταση της ζωής σας χωρίς αδικαιολόγητο θυμό ή δυσαρέσκεια. Για παράδειγμα, εάν διανύετε μια περίοδο απόσυρσης λόγω έντονης θλίψης, τα ασφαλή άτομα μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη σας και να είναι εκεί για εσάς ακόμα και όταν εσείς δεν έχετε τη δύναμη να είστε εκεί για αυτούς

Οι σοφοί άνθρωποι δεν είναι παρορμητικοί. Αναγνωρίζουν ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος και ότι αν θέλουμε να έχουμε μακροχρόνιες θετικές σχέσεις, θα έχουμε συγκρούσεις. Είναι πρόθυμοι και ικανοί να δουλέψουν μέσα από συγκρούσεις και είναι σε θέση να το κάνουν επειδή δεν επιτρέπουν στα συναισθήματά τους να τους αποσπάσουν την προσοχή από αξίες και στόχους τους, όπως η διατήρηση υγιών σχέσεων.

Πηγή: Psychology Today

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο συχνή είναι η long Covid στα παιδιά [μελέτη]

Κατοικίδια: Ποια γιορτινά φαγητά είναι επικίνδυνα γι’ αυτά

4 tips για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα