Πόσο συχνή είναι η long Covid στα παιδιά [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
παιδί και long covid
Δώδεκα μήνες μετά, τα πιο κοινά συμπτώματα στα παιδιά ήταν αναπνευστικά και είχαν τη μορφή συμφόρησης ή και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων

Νέα μελέτη στον Καναδά σε 2.344 παιδιά που βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 σε παιδιατρικά τμήματα επειγόντων περιστατικών διαπίστωσε ότι μόνο 14 από αυτά είχαν συμπτώματα long Covid. Με άλλα λόγια, μόλις το 0,67% των παιδιών με θετικά τεστ πληρούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μακροχρόνια Covid (ο οποίος αναφέρει ότι η έναρξη των συμπτωμάτων είναι εντός τριών μηνών από τη μόλυνση και συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο μήνες).

Δώδεκα μήνες μετά, τα πιο κοινά συμπτώματα στα παιδιά ήταν αναπνευστικά και είχαν τη μορφή συμφόρησης ή και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

«Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων που μειώνουν την καθημερινή λειτουργία ήταν 0,5% μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί στη λοίμωξη SARS-CoV-2 σε σύγκριση με εκείνους που βρέθηκαν αρνητικοί», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι ένας περιορισμός της μελέτης τους ήταν ότι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το 30% των συμμετεχόντων και όσοι εμφανίστηκαν ήταν πιο πιθανό να είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Omicron που δεν συνδέεται στενά με τη μακρά Covid.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open στις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid περιλαμβάνουν εγκεφαλική θολούρα, εξουθενωτική κόπωση, αϋπνία, ζάλη, δύσπνοια, βήχα, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα όπως πόνο στο στομάχι και διάρροια, απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης, εμβοές, πόνο στο στήθος, πονόλαιμο, κατάθλιψη, άγχος και πόνο στις αρθρώσεις. Όσο πιο συχνά μολύνεται ξανά κάποιος από την Covid-19, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να υποφέρει από μακροχρόνια Covid.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν τεστ που να μπορούν να διαγνώσουν τη μακροχρόνια Covid. Σε δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023, η Selina Kikkenborg Berg, νοσοκόμα με έδρα τη Δανία, ειδική σε καρδιολογικά θέματα που ερευνά το θέμα της μακροχρόνιας Covid, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η long COVID υφίσταται και ότι υπάρχει και στα παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί γιατί υπάρχουν τόσα πολλά συμπτώματα και εκδηλώνονται με πολύ διαφορετικούς συνδυασμούς».

«Βλέπουμε ότι τα παιδιά στέλνονται από τον έναν ειδικό στον άλλο επειδή τα συμπτώματα εξετάζονται ένα κάθε φορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν υπήρξε καν ιογενής λοίμωξη ή COVID-19 πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», ανέφερε η Berg.

«Για τους γονείς, αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει με το παιδί τους. Μερικοί γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για λίγο ή να εργαστούν από το σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους, επομένως έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια», συμπλήρωνε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιπτάμενοι Άι Βασίληδες μοίρασαν χαμόγελα και δώρα

4 tips για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα

Τροχαία ατυχήματα: 521 άνθρωποι χάθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2023