Πώς να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαλογισμός
Ο διαλογισμός είναι μια αρχαία πρακτική, που περιλαμβάνει την εστίαση του νου. Αυξάνει την επίγνωση, προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος και βελτιώνει την ευημερία. Προσφέρει επίσης οφέλη για τη σωματική σας υγεία.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε διαλογισμό, το σπίτι σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος γι’ αυτό, λέει ο Steph Strauss, πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα και δάσκαλος διαλογισμού.

Αυτό το άρθρο διερευνά τους τύπους διαλογισμού που μπορείτε να δοκιμάσετε, τα οφέλη του διαλογισμού στο σπίτι και συμβουλές για το πώς να διαλογιστείτε στο σπίτι.

Πώς να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι

Ο Strauss μοιράζεται μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Βρείτε ένα άνετο μέρος

Βρείτε έναν άνετο χώρο στο σπίτι σας χωρίς πολλούς περισπασμούς. Αυτό θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε και οτιδήποτε: η αγαπημένη σας καρέκλα, ο καναπές σας, μια γωνιά στο υπνοδωμάτιο, ή στο κρεβάτι σας. Μπορείτε και να ξαπλώσετε, αν προτιμάτε. Ωστόσο, το να μένετε σε καθιστή θέση μπορεί να σας βοηθήσει να μην αποκοιμηθείτε. Ιδανικά θα πρέπει να είστε χαλαροί, αλλά σε εγρήγορση.

Ορίστε μια καθημερινή υπενθύμιση

Είναι χρήσιμο να ορίζετε μια υπενθύμιση για διαλογισμό την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια μακροχρόνια συνήθεια.

Προχωρήστε βήμα-βήμα

Χρειάζεται πολλή εξάσκηση και υπομονή για να εστιάσετε την προσοχή σας σε ένα πράγμα τη φορά. Επομένως, συνιστάται να κάνετε μικρά βήματα, όταν πρωτο-ξεκινήσετε διαλογισμό. Δοκιμάστε πιο σύντομες “συνεδρίες” στην αρχή και προχωρήστε σε μεγαλύτερης διάρκειας.

Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο από το οποίο και μετά θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε μεγαλύτερους διαλογισμούς. Όλο αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σεβαστείτε λοιπόν το ταξίδι σας και αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε.

Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους διαλογισμού

Υπάρχουν ατελείωτοι τύποι διαλογισμού και αυτός που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί καθόλου για ένα άλλο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε τους διαφορετικούς τύπους διαλογισμού και να δείτε τι είναι πιο χρήσιμο για εσάς.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Αν και η πρακτική του διαλογισμού είναι αρκετά απλή, δεν είναι εύκολη, ούτε γίνεται ευκολότερη με τον καιρό. Θα υπάρξουν μέρες που το μυαλό σας θα είναι πιο ήρεμο, φορές που δεν θα σταματούν οι σκέψεις και στιγμές που θα είναι κάπου στην μέση. Αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να “συναντήσετε” τον εαυτό σας εκεί που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και να αποδεχτείτε το παρόν με καλοσύνη.

Τύποι διαλογισμού που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι

Ο Strauss προτείνει μερικούς τύπους διαλογισμού που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ξεκινήσετε:

Στοργική καλοσύνη

Αυτή η πρακτική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλλιεργήσετε συμπόνια για τον εαυτό σας και τους άλλους. Οι στοργικοί διαλογισμοί καλοσύνης ανοίγουν την καρδιά σας και σας βοηθούν να δείτε πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι.

Σε αυτήν την μορφή διαλογισμού, καθοδηγείστε να προσφέρετε καλά λόγια και στοργή σε διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή σας: στον ίδιο σας τον εαυτό, σε κάποιον κοντά σας, σε κάποιον ουδέτερο, σε κάποιον με τον οποίο έχετε μια δύσκολη σχέση.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν: “Να είσαι υγιής. Να είσαι ευτυχισμένος. Να είσαι ασφαλής. Είθε η ζωή σου να είναι εύκολη».

Σάρωση σώματος

Αυτή η πρακτική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη σύνδεση μυαλού-σώματος. Δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε τις αισθήσεις στο σώμα μας. Ωστόσο, μπορούμε να μάθουμε πολλά όταν πραγματικά το προσέχουμε και το “ακούμε”.

Στους διαλογισμούς σάρωσης σώματος, συχνά καθοδηγείστε σε μια ήπια σάρωση του σώματός σας από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα πόδια σας.

Σύντομα θα παρατηρήσετε περιοχές, όπου έχετε την τάση να αιχμαλωτίζετε την ένταση και το στρες στο σώμα σας και θα σας προσφερθούν εργαλεία που θα βοηθήσουν το σώμα και το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώσουν.

Εστιασμένη προσοχή

Μία από τις πιο κοινές πρακτικές διαλογισμού είναι η εστιασμένη προσοχή. Αυτή η μορφή διαλογισμού περιλαμβάνει την εστίαση της επίγνωσής σας σε ένα πράγμα, όπως η αναπνοή σας, οι ήχοι στο περιβάλλον σας, μια φράση, ένα κερί, ή απλά το σώμα σας.

Όταν αρχίσετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό το ένα πράγμα, σύντομα θα παρατηρήσετε πόσο γρήγορα το μυαλό αναλαμβάνει δράση και σας φέρνει σε σκέψεις. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν συμβεί αυτό, δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα για την παρατήρηση και επιστρέψτε στο ένα πράγμα που εστιάζετε την προσοχή σας. Επαναφέρετε το μυαλό σας πίσω, κάθε φορά που θα αρχίσει να περιπλανιέται. Αυτό ακριβώς είναι η πρακτική του διαλογισμού.

Οφέλη του διαλογισμού

Σύμφωνα με τον Strauss, υπάρχουν πολλά οφέλη του διαλογισμού, όπως:

Μειώνει το στρες και το άγχος

Ο διαλογισμός σάς διδάσκει εργαλεία που στρέφουν την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή χωρίς να σας κρίνει κανείς γι’ αυτό, αντί να μηρυκάζεστε για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, ή να ανησυχείτε για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη στο μέλλον.

Δυναμώνει τις σχέσεις

Ο διαλογισμός σας βοηθά να καλλιεργήσετε περισσότερη συμπόνια και υπομονή προς όλα τα όντα, όχι μόνο προς τα πιο κοντινά σας. Το καλύτερο είναι ότι εμπνέετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Αυξάνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα

Σας ήρθε ποτέ μια υπέροχη ιδέα, ενώ κάνατε ντους, ή βουρτσίζατε τα δόντια σας; Η πρακτική του διαλογισμού αυξάνει την ικανότητά σας να είστε παραγωγικοί και δημιουργικοί, όταν δίνετε στον εαυτό σας χρόνο για παύση και αναπνοή.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση και το στρες, βοηθώντας σας να σταματήσετε το κάπνισμα και συμβάλλοντας σε άλλους δείκτες καρδιακών παθήσεων, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρακτική του διαλογισμού βοηθά στην ενίσχυση της σύνδεσης μυαλού-σώματος. Έτσι, σας δίνει τη δυνατότητα να “ακούσετε το σώμα σας” και σας διδάσκει πώς να αυτορρυθμίζεστε.

Οφέλη στον εγκέφαλο

Το συναρπαστικό με τον διαλογισμό είναι η ικανότητά του να “επανασυνδέει” τις συνάψεις του εγκεφάλου. Αυτή η έννοια ονομάζεται νευροπλαστικότητα, όπου αντικαθιστάτε παλιές μη χρήσιμες συνήθειες με νέες, πιο υποστηρικτικές. Ο διαλογισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε πληροφορίες, μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου και την αίσθηση του πόνου.

Πηγή: https://www.verywellmind.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να ξεπεράσετε τον πόνο και τις άσχημες σκέψεις αν πέσατε «θύμα» απιστίας

Πώς θα καταλάβετε αν είστε σε μια τοξική σχέση

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Τι είναι, σε τι διαφέρει από το στρες και τι να προσέχετε

Υποτιμάτε τις επιτυχίες και μεγαλοποιείτε τις αποτυχίες σας; Πώς ν’ αλλάξετε τον προβληματικό τρόπο σκέψης