Πώς η αρωματοθεραπεία βοηθά στην κατάθλιψη [έρευνα]

  • Iatropedia newsroom
Έρευνα δείχνει ότι η αρωματοθεραπεία βοηθά στην κατάθλιψη
Οι μυρωδιές μας βοηθούν περισσότερο από τις λέξεις να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας συγκεκριμένα γεγονότα

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από την κατάθλιψη βοηθώντας τους να ανακαλέσουν πιο καθαρά συγκεκριμένες, συχνά θετικές, αναμνήσεις, δείχνει νέα μελέτη.

Οι μυρωδιές μας βοηθούν περισσότερο από τις λέξεις να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας συγκεκριμένα γεγονότα, αναφέρουν οι ερευνητές στις 13 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να αποτινάξουν τις αρνητικές σκέψεις και να αλλάξουν τρόπο σκέψης, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αν βελτιώσουμε τη μνήμη, μπορούμε να βελτιώσουμε τον μηχανισμό επίλυσης προβλημάτων, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και άλλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά τα άτομα με κατάθλιψη», δήλωσε η ερευνήτρια Kymberly Young, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 32 ενήλικες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή να ανακαλέσουν μια συγκεκριμένη ανάμνηση, καλή ή κακή, ενώ ανέπνεαν μέσα σε γυάλινα φιαλίδια που περιείχαν έντονες γνωστές μυρωδιές.

Οι μυρωδιές κυμαίνονταν από πορτοκάλι μέχρι αλεσμένο καφέ μέχρι βερνίκι παπουτσιών μέχρι τον έντονο ευκάλυπτο του Vicks VapoRub.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη είναι λιγότερο ικανά να ανακαλέσουν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τη ζωή τους, είπαν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη, επειδή οι ασθενείς τείνουν να επαναλαμβάνουν σκέψεις όπως «είμαι αποτυχημένος» ή «τσακώνομαι πολύ με τους φίλους μου» και δεν είναι σε θέση να θυμηθούν γεγονότα που μπορεί να αποδεικνύουν το αντίθετο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Young σκέφτηκε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως «αμυγδαλή» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Η αμυγδαλή ελέγχει την απόκριση της «πάλης ή φυγής» και βοηθά στην άμεση προσοχή και εστίαση σε συγκεκριμένα γεγονότα, είπαν οι ερευνητές.

Νωρίς στην καριέρα της, η Young συνειδητοποίησε επίσης ότι η αμυγδαλή βοηθά και στην ανάκληση αναμνήσεων.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές ξυπνούν αναμνήσεις που είναι ζωντανές και αληθινές επειδή εμπλέκουν άμεσα την αμυγδαλή, είπαν οι ερευνητές.

Οι αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν από τις μυρωδιές ήταν επίσης πολύ πιο ζωντανές, καθηλωτικές και αληθινές, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να θυμούνται θετικά γεγονότα, παρόλο που δεν τους δόθηκε καμία κατεύθυνση σχετικά με το τι να θυμηθούν, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το bullying στην παιδική ηλικία υπετριπλασιάζει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Πώς αντιδρά το σώμα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι

Σοκολάτα: Πώς επιλέγουμε την καλύτερη και πόση πρέπει να τρώμε