Σοκολάτα: Πώς επιλέγουμε την καλύτερη και πόση πρέπει να τρώμε

  • Iatropedia newsroom
σοκολάτα
Για πολλούς ανθρώπους, η σοκολάτα είναι έρωτας. Είναι το απόλυτο comfort food

Για πολλούς ανθρώπους, η σοκολάτα είναι έρωτας. Είναι το απόλυτο comfort food. Έχει ωραία γεύση και μας κάνει να νιώθουμε καλά. Τώρα, το αν μας κάνει καλό ή όχι εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα: αν θα επιλέξουμε το σωστό είδος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η έξτρα μαύρη φυσική σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες από μια κατηγορία χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες.

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε πολλά φυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, του τσαγιού και του καφέ.

Τα φλαβονοειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών και άλλων παθήσεων.

Αλλά δεν θα έχετε τα ίδια οφέλη εάν τρώτε λάθος είδος σοκολάτας. Πολλές από τις αγαπημένες μας σοκολάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε κόκκινα κουτιά με σχήμα καρδιάς, δεν είναι παρά υπερεπεξεργασμένα γλυκά γεμάτα ζάχαρη, γάλα και τροπικά έλαια ή λευκή σοκολάτα. Και αν το παρακάνετε, μπορεί να εμφανίσετε καούρα, στομαχικές διαταραχές και, με την πάροδο του χρόνου, να πάρετε κιλά.

Τα οφέλη των φλαβονοειδών στη μαύρη σοκολάτα

Αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη γνωστική λειτουργία, καθώς και να εξουδετερώσουν γνωστικά ελλείμματα που προκύπτουν από τη στέρηση ύπνου.

Μια μεγάλη μελέτη, η μελέτη COSMOS, δεν βρήκε διαφορά στα καρδιαγγειακά «συμβάντα», όπως τα καρδιακά επεισόδια, αλλά έδειξε μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Ο Davide Grassi, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της L’Aquila στο Sant’Omero της Ιταλίας, ο οποίος έχει διεξαγάγει πολυάριθμες μελέτες για τον αντίκτυπο του κακάο στην υγεία, συμφωνεί.

«Το κακάο δεν είναι το ίδιο με τη σοκολάτα που τρώμε κάθε μέρα», λέει. «Τα φλαβονοειδή είναι καλά για τα αιμοφόρα αγγεία και τη γενική υγεία μας και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και άλλων χρόνιων ασθενειών».

Αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε το φυσικό κακάο, που προέρχεται από τους κόκκους κακάο στα τροπικά δάση, από την επεξεργασμένη σοκολάτα, η οποία παρασκευάζεται συνδυάζοντας το κακάο με ζάχαρη και άλλα συστατικά, προσθέτει.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συχνά υψηλές ποσότητες κακάο, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα φλαβονοειδή, λένε οι ειδικοί. Η extra μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή μορφή σοκολάτας που μπορείτε να φάτε. Έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από άλλες μορφές σοκολάτας και δεν περιέχει γάλα ή πρόσθετα λίπη.

«Όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο», λέει ο Eric Rimm, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan. «Η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερη μαύρη σοκολάτα και η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου σοκολάτα», προσθέτει.

Πόση σοκολάτα πρέπει να τρώμε

Δεν είναι ξεκάθαρο πόση σοκολάτα θα πρέπει να τρώει κάποιος καθημερινά για να έχει οφέλη για την υγεία του, καθώς η έρευνα χρησιμοποιεί καθαρό κακάο και όχι σοκολάτα του εμπορίου. Η τελευταία είναι προϊόν επεξεργασίας, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα φλαβονοειδή, και περιέχει πρόσθετα.

«Η ποσότητα των φλαβονοειδών στη μελέτη COSMOS θα απαιτούσε 600 έως 700 θερμίδες την ημέρα μαύρης σοκολάτας και περισσότερες από 5.000 θερμίδες την ημέρα σοκολάτα γάλακτος», λέει η JoAnn Manson, συνεπικεφαλής της COSMOS και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. «Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα θερμίδων και όχι για εγγυημένη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή», συμπληρώνει.

Πώς τρώμε τη «σωστή» μαύρη σοκολάτα

Αναζητήστε μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας σε κακάο, σύμφωνα με την ετικέτα της, από 70% και πάνω. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το 80% ή περισσότερο είναι ακόμα καλύτερο, καθώς περισσότερο κακάο συνήθως σημαίνει λιγότερη ζάχαρη.

Λάβετε υπόψη ότι οι ετικέτες δεν θα σας πουν τη συγκέντρωση των φλαβονοειδών. Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερα φλαβονοειδή είναι πιθανό να περιέχει.

Σκεφτείτε να τρώτε τουλάχιστον ένα τετραγωνάκι μαύρης σοκολάτας κάθε δεύτερη μέρα. Μερικοί ειδικοί συνιστούν ένα έως δύο τετραγωνάκια ημερησίως.

Περιορίστε τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. «Σκεφτείτε τη λευκή σοκολάτα σαν λευκό ψωμί», λέει η Cathy Deimeke, διαιτολόγος και υπεύθυνη εκπαίδευσης υγείας στο UC Davis Health.

Εάν σας απασχολούν θέματα βιωσιμότητας και οι εργασιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στη συγκομιδή και την παραγωγή κακάο, αναζητήστε την πιστοποίηση Fair Trade, Rainforest Alliance ή UTZ στην ετικέτα.

Μην ξεχνάτε την απόλαυση

Η σοκολάτα δεν πρέπει, όμως, να θεωρείται τροφή «υγείας» με την ίδια έννοια όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη να στερήσει τον εαυτό του από την απόλαυσή της, λένε οι ειδικοί.

«Θα ήταν κρίμα να μετατρέψουμε τη σοκολάτα σε φάρμακο όταν υπάρχουν άλλες έντονες απολαύσεις που προκύπτουν από την κατανάλωσή της, είτε επειδή ξυπνά υπέροχες αναμνήσεις είτε επειδή απλά μας θυμίζει κάποιον», λέει ο καθηγητής Eric Rimm.

Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες για τη σοκολάτα, συμπληρώνει.

Πηγή: Washington Post

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνθρωπος κόλλησε βουβωνική πανώλη από τη γάτα του

Τα ακτινίδια κάνουν καλό στην ψυχική διάθεση – Πόσα χρειαζόμαστε

Κρυολόγημα και γρίπη: Ποια είναι η διαφορά και πώς καταπολεμούνται τα συμπτώματα