Άνθρωπος κόλλησε βουβωνική πανώλη από τη γάτα του

  • Iatropedia newsroom
Κάτοικος του Όρεγκον κόλλησε βουβωνική πανώλη από τη γάτα του
Η πανώλη ήταν υπεύθυνη για τον «Μαύρο Θάνατο» στη μεσαιωνική Ευρώπη και αλλού που σκόρπισε τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους

Κάτοικος του Όρεγκον φέρεται να κόλλησε βουβωνική πανώλη από τη γάτα του, σε μία σπάνια περίπτωση εμφάνισης αυτής της δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Η πανώλη ήταν ο λεγόμενος «Μαύρος Θάνατος» που σκόρπισε τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους την εποχή του Μεσαίωνα. Στη σύγχρονη εποχή, η συγκεκριμένη αρρώστια είναι πλέον πολύ πιο σπάνια.

Όπως μεταδίδει η Guardian, τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ασθενής από την επαρχία Deschutes του Όρεγκον πιθανότατα κόλλησε την πανώλη από το κατοικίδιό του, το οποίο εμφάνιζε συμπτώματα της νόσου.

«Υπήρξε επικοινωνία με όλες τις στενές επαφές του κατοίκου και του κατοικίδιου ζώου του και τους παρασχέθηκε προληπτικά φαρμακευτική αγωγή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ Richard Fawcett, υπεύθυνος υγείας της κομητείας Deschutes.

Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι το πρώτο κρούσμα βουβωνικής πανώλης στο Όρεγκον που καταγράφεται από το 2015. Οι συνήθεις φορείς στην περιοχή είναι οι σκίουροι, τα ποντίκια και άλλα τρωκτικά.

Τα συμπτώματα της πανώλης ξεκινούν δύο έως οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένο ζώο ή ψύλλο και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, αδυναμία, ρίγη, μυϊκούς πόνους και εμφανώς διογκωμένους λεμφαδένες.

«Ευτυχώς, αυτό το κρούσμα εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε στα πρώτα στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την κοινότητα. Δεν προέκυψαν πρόσθετα κρούσματα πανώλης κατά τη διάρκεια της έρευνας που γίνεται για τις μεταδοτικές νόσους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κομητεία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η βουβωνική πανώλη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

ΠΟΥ για γρίπη των πτηνών: Πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κορωνοϊός : Long COVID αναπτύσσει μία στις 10 εγκύους που μολύνονται

Κρυολόγημα και γρίπη: Ποια είναι η διαφορά και πώς καταπολεμούνται τα συμπτώματα