Ο γάμος φέρνει την ευτυχία ή μήπως όχι; Μια νέα δημοσκόπηση έχει όλες τις απαντήσεις

  • Iatropedia newsroom
Μπορεί ο γάμος να φέρνει την ευτυχία ή μήπως όχι; Μια νέα δημοσκόπηση έχει όλες τις απαντήσεις
Το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» μπορεί να μην είναι μόνο στα παραμύθια...

Το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» μπορεί να μην είναι μόνο στα παραμύθια. Είναι και στα δεδομένα.

Οι παντρεμένοι ενήλικες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση σχέσης, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup.

«Όπως και αν αναλύσετε αυτά τα δεδομένα, βλέπουμε ένα αρκετά μεγάλο και αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στο να είσαι παντρεμένος από την άποψη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους», δήλωσε ο συγγραφέας της δημοσκόπησης Jonathan Rothwell, επικεφαλής οικονομολόγος της Gallup.

Από το 2009 έως το 2023, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ρωτήθηκαν πώς θα βαθμολογούσαν τη ζωή τους σήμερα, με το μηδέν να είναι η χειρότερη δυνατή βαθμολογία και το 10 η υψηλότερη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν τους ερωτηθέντες ποιο θα ήταν το επίπεδο ευτυχίας τους σε πέντε χρόνια.

Για να θεωρηθεί ότι ζει παραπάνω από καλά, ένα άτομο θα έπρεπε να βαθμολογήσει τη ζωή του από επτά και άνω και το μέλλον που βλέπει από οκτώ και άνω, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά την περίοδο της έρευνας, οι παντρεμένοι ανέφεραν σταθερά υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, 12% έως 24%, από τους ανύπαντρους, ανάλογα με τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Αποκλίσεις υπήρχαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο και η εκπαίδευση, ανέφερε η έρευνα.

Η εκπαίδευση αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την ευτυχία, αλλά τα δεδομένα έδειξαν ότι οι παντρεμένοι ενήλικες που δεν τελείωσαν το σχολείο αξιολογούν τη ζωή τους πιο θετικά από τους ανύπαντρους ενήλικες με πτυχίο.

«Πράγματα όπως η φυλή και η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση έχουν τη σημασία τους. Αλλά ο γάμος φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά όταν μετράς το πώς ζεις τη ζωή σου», λέει ο  Bradford Wilcox, καθηγητής Κοινωνιολογίας και διευθυντής του National Marriage Project στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Ο Wilcox εξέτασε και επεξεργάστηκε την έρευνα της Gallup.

Το πώς επιλέγουμε συντρόφους έχει τη σημασία του

Ίσως η ευτυχία που συνδέεται με τον γάμο να έχει να κάνει με το τι περιμένουν οι άνθρωποι από αυτόν, ανέφερε ο Ian Kerner, σύμβουλος γάμου και οικογένειας και συνεργάτης του CNN.

«Στη δουλειά μου την τελευταία δεκαετία παρατήρησα μια σταδιακή μετάβαση από τον «ρομαντικό γάμο» στον «γάμο συντρόφου», που σημαίνει ότι οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο εξαρχής συζύγους με τους οποίος αισθάνονται περισσότερο φίλοι και λιγότερο πάθος», συμπλήρωσε.

Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε επίπεδο έλξης, σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν συντρόφους με βάση χαρακτηριστικά που είναι πιθανό να προάγουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ικανοποίηση, εξήγησε.

Πρέπει να παντρευτώ για να είμαι πιο ευτυχισμένος;

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από τα στοιχεία της έρευνας, αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας οφείλονται μόνο και μόνο στην ύπαρξη γάμου.

Θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστικά που τείνουν να οδηγούν σε πιο σταθερή ευτυχία είναι επίσης εκείνοι που θα επεδίωκαν και τον γάμο, ανέφερε η έρευνα.

«Για τους άνδρες αν μη τι άλλο, ο γάμος συνδέεται, ως γνωστόν, και με ένα ακόμη πλεονέκτημα: της απόκτησης υψηλότερου εισοδήματος», είπε ο Rothwell.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στη βιβλιογραφία, ωστόσο, για το αν αυτό οφείλεται στο ότι οι πιο επιτυχημένοι, γοητευτικοί, έξυπνοι άνδρες που έχουν στοιχεία που θα τους οδηγούσαν να κερδίζουν περισσότερα στην αγορά εργασίας, είναι και πιο πιθανό να παντρευτούν», πρόσθεσε.

Η ποιότητα του γάμου, ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες, τις κοινωνικές αλλαγές, αλλά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αναφέρει.

Για παράδειγμα, σε κοινότητες όπου ο γάμος είναι συχνά πρακτική αναγκαιότητα, τα δεδομένα δείχνουν μικρότερη επίδραση στην ευτυχία από ό,τι σε εκείνες όπου τα άτομα αισθάνονται πιο ικανά να επιλέξουν αν θα παντρευτούν και ποιον θα παντρευτούν, λέει.

Και η ψυχολόγος Monica O’Neal δεν φαντάζεται ότι το να είσαι σε έναν δυστυχισμένο γάμο θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα στη ζωή συνολικά.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όσοι έχουν δυστυχισμένους γάμους, είναι πιθανότατα λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που είναι ελεύθεροι», τονίζει.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ποτέ σε ένα σημείο στην κοινωνική επιστήμη όπου θα μπορούμε να πούμε εάν ή όχι με κάποια ακρίβεια ότι ο γάμος φέρνει την ευτυχία», καταλήγει ο Rothwell.

Πηγή: CNN

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηλεργασία: Σημαντικά οφέλη, αλλά και παγίδες για την υγεία δείχνει νέα μελέτη

Πέφτουν τα μαλλιά σας; Πώς θα καταλάβετε αν φταίει ο θυρεοειδής σας

Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;