Η Κάμερον Ντίαζ και οι χωριστές κρεβατοκάμαρες ως μυστικό για την επιτυχία μιας σχέσης

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα ύπνος
Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία. Αν κάποιος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, κινδυνεύει περισσότερο από διαβήτη, εγκεφαλικό, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια

Ροχαλίζει τόσο που τρίζουν τα τζάμια. Εκπέμπει τεράστια ποσότητα θερμότητας. Τραβάει τα σκεπάσματα, κλωτσάει ή ξυπνάει στις 3 το πρωί. Μπορεί ακόμη και να υπνοβατεί ή να υποφέρετε από αϋπνία. Τέτοιες νυχτερινές «διαταραχές» είναι πολύ συχνές, λένε οι ειδικοί.

Ακόμη και η Κάμερον Ντίαζ έχει άποψη για το θέμα, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ των χωριστών υπνοδωματίων σε έναν γάμο σε podcast του «Lipstick on the Rim».

«Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ως κάτι νορμάλ τα χωριστά υπνοδωμάτια», είπε η Ντίαζ, ενώ μιλούσε για τον γάμο της με τον ρόκερ του συγκροτήματος Good Charlotte Μπέντζι Μέιντεν, τον οποίο χαρακτήρισε «υπέροχο».

«Για μένα, θα το ήθελα αλήθεια, θα έπρεπε εγώ να έχω το σπίτι μου κι εσύ το δικό σου. Να έχουμε το σπίτι της οικογένειας στη μέση. Πάω να κοιμηθώ στο δωμάτιό μου. Πας να κοιμηθείς στο δωμάτιό σου. Είμαι εντάξει», είπε. «Και να έχουμε την κρεβατοκάμαρα στη μέση για να βρισκόμαστε για τη σχέση μας».

Χωρισμός από κλίνης

Όλο και περισσότερα ζευγάρια εξετάζουν τα πλεονεκτήματα να χωρίσουν τα… τσανάκια τους στον ύπνο ή να έχουν χωριστές κρεβατοκάμαρες για να βελτιώσουν στο μέγιστο δυνατό την ποιότητα του ύπνου τους, λέει η ειδικός σε θέματα ύπνου Wendy Troxel.

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία. Αν κάποιος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, κινδυνεύει περισσότερο από διαβήτη, εγκεφαλικό, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια, σύμφωνα με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Υπάρχει επίσης και η συναισθηματικό επιβάρυνση, λέει η ειδικός: «Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει βασικές πτυχές της λειτουργίας της σχέσης, όπως η διάθεσή σας, το επίπεδο απογοήτευσής σας, η ανοχή σας, η ενσυναίσθησή σας και η ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας και άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή σας».

Ο κακός ύπνος -και η κακή διάθεση- κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ικανούς να αντιμετωπίσουν μικρές αντιξοότητες, δήλωσε στο CNN το 2022 ο ειδικός στον ύπνο Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην ιατρική σχολή Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

«Η απώλεια ύπνου συνδέεται έντονα με μειωμένη ενσυναίσθηση και συναισθηματική ρύθμιση», ανέφερε ο Dasgupta, «κάτι που συχνά οδηγεί σε κακή επικοινωνία και σε αντίποινα κατά τη διάρκεια των καυγάδων».

Ποια είναι η απάντηση; Το να κλωτσάς τον σύντροφό σου στον ύπνο χωριστά κρεβάτια;.

«Αυτό που με ρωτάνε πάντα είναι: «Είναι κακό αν ο σύντροφός μου και εγώ κοιμόμαστε χωριστά;». Η απάντηση είναι όχι, όχι απαραίτητα», λέει η Troxel. «Μπορεί να έχει ακόμα και κάποια σημαντικά θετικά», τονίζει.

Έρευνα της Troxel και της ομάδα της διαπίστωσε ότι ένα ξεκούραστο άτομο είναι «καλύτερο στην επικοινωνία, πιο χαρούμενο, έχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, είναι πιο ελκυστικό και πιο αστείο». Έχει δηλαδή όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι βασικά για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ισχυρών σχέσεων, λέει.

Ο χωριστός ύπνος μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να είναι πιο ευτυχισμένα, λιγότερο αγανακτισμένα και πιο ικανά να απολαμβάνουν τον χρόνο τους μαζί στο κρεβάτι, ιδίως τα σαββατοκύριακα που οι απαιτήσεις για δουλειά δεν είναι τόσο μεγάλες, λέει η Troxel.

«Λέω στα ζευγάρια να προσπαθήσουν να το σκεφτούν όχι ως αίτηση για διαζύγιο στον ύπνο, αλλά ως δημιουργία συμμαχίας στον ύπνο», πρόσθεσε. «Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιεινό, πιο χαρούμενο, ακόμα και πιο σέξι από έναν καλό ύπνο».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανήσυχος ύπνος: Όταν τα ζευγάρια δεν μπορούν να τα βρουν στο κρεβάτι

Γιατί μας πιάνει υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα τις γιορτές

Ο κορωνοϊός παρέλυσε τις φωνητικές χορδές 15χρονης – Δείτε τι συνέβη στη συνέχεια