Ο κορωνοϊός παρέλυσε τις φωνητικές χορδές 15χρονης – Δείτε τι συνέβη στη συνέχεια

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Είναι το πρώτο περιστατικό που αναφέρεται σε ασθενή εφηβικής ηλικίας. Πόσο καιρό χρειάσθηκε για να αναρρώσει.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός παρέλυσε τις φωνητικές χορδές μιας 15χρονης, παρεμποδίζοντας την αναπνοή της σε σημείο που χρειάσθηκε τελικά χειρουργική επέμβαση, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν επιλύθηκε αμέσως, καθώς χρειάσθηκαν μήνες έως ότου αποκατασταθεί πλήρως.

Το περιστατικό αυτό υποδηλώνει ότι η παράλυση των φωνητικών χορδών ενδέχεται να αποτελεί σπάνια επιπλοκή της COVID-19. Η αιτία της πιστεύεται ότι είναι οι επιδράσεις του ιού στο νευρικό σύστημα.

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο στα παιδιά. Αυτή η νέα επιπλοκή πρέπει να εξετάζεται ως ενδεχόμενο, όταν εμφανίζεται ένα παιδί με δυσκολία στην αναπνοή, την ομιλία ή την κατάποση μετά από πρόσφατη COVID-19», δήλωσε η Dr. Danielle Larrow, ειδικευόμενη ωτολαρυγγολόγος στο Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πόσο μάλλον που «υπάρχει κίνδυνος να διαγνωστεί λανθασμένα η κατάσταση ως κάποιο πιο συχνή κατάσταση, όπως η παρόξυνση άσθματος», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κορωνοϊός συσχετίζεται με την παράλυση των φωνητικών χορδών. Εν τούτοις, όλα τα προηγούμενα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, αφορούσαν ενήλικες. Η περίπτωση της 15χρονης είναι η πρώτη που καταγράφεται σε ανήλικο, λένε οι γιατροί της.

Το περιστατικό

Το σπάνιο περιστατικό δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, το κατά τα άλλα υγιές 15χρονο κορίτσι διακομίσθηκε στα επείγοντα περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης με δυσκολία στην αναπνοή. Όπως ανέφεραν οι γονείς της, εννέα ημέρες νωρίτερα είχε νοσήσει από κορωνοϊό.

Οι γιατροί την υπέβαλλαν σε λαρυγγοσκόπηση, διαπιστώνοντας πως οι φωνητικές της χορδές είχαν παραλύσει. Οι περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν, δεν βρήκαν κάποια άλλη αιτία. Έτσι συνεπέραναν ότι η κατάστασή της ήταν επιπλοκή της COVID-19.

Όταν ένας ασθενής έχει παράλυση των φωνητικών χορδών, δεν ελέγχει τους μυς που τις ανοιγοκλείνουν. Έτσι υπάρχει περίπτωση να εισέλθουν τροφή και υγρά στον λάρυγγα και στους πνεύμονες, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή και άλλα προβλήματα.

Οι γιατροί τονίζουν πως είναι γνωστό ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές νευρολογικές επιπλοκές του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και «θόλωμα» του μυαλού.

Τραχειοστομία

Οι γιατροί προσπάθησαν να βοηθήσουν την 15χρονη με λογοθεραπεία και φάρμακα. Όταν αυτά δεν απέδωσαν, αναγκάστηκαν να της κάνουν τραχειοτομία, δηλαδή να διανοίξουν χειρουργικά μία οπή στον λάρυγγά της.

Από την οπή πέρασαν έναν σωλήνα, που της επέτρεπε να αναπνέει ελεύθερα. Ωστόσο η τραχειοστομία διατηρήθηκε για 15 μήνες, καθώς δίχως αυτήν το κορίτσι δεν ανέπνεε καλά.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η παράλυση των φωνητικών χορδών και η συνακόλουθη παρεμπόδιση της αναπνοής μπορεί να μην είναι παροδικό σύμπτωμα, λένε οι ειδικοί.

«Αυτού του είδους οι επιπλοκές δεν αναμένονται συνήθως σε νεαρά, υγιή παιδιά και εφήβους. Ο κορωνοϊός έχει νοσήσει περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανηλίκους στις ΗΠΑ και δεν έχει αναφερθεί κάτι ανάλογο», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Dr. Christopher Hartnick, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Χάρβαρντ.

«Η ευρύτερη παιδιατρική κοινότητα πρέπει να είναι ενήμερη γι’ αυτό το σπάνιο ενδεχόμενο, ώστε να μπορεί να φροντίζει καλύτερα τα παιδιά», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock