Η Δανία «κόβει» το Ozempic για τον διαβήτη τύπου 2

  • Iatropedia newsroom
ΣΕΜΑΓΛΟΥΤΙΔΗ
Η Δανία θα αρχίσει να χορηγεί στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 πρώτα φθηνότερα φάρμακα

Η Δανία θα αρχίσει να χορηγεί στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 φθηνότερα φάρμακα πρώτα, πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων GLP-1 όπως το Ozempic της Novo Nordisk, ανακοίνωσε την Τετάρτη, 1 Μαΐου, ο Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας.

Το 2023, το 50% των νέων ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 άρχισαν θεραπεία με κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο GLP-1 χωρίς να δοκιμάσουν πρώτα μια φθηνότερη εναλλακτική λύση, ανέφερε ο Οργανισμός Φαρμάκων.

Η ζήτηση για το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic της Novo Nordisk έχει αυξηθεί, καθώς πολλοί άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο για απώλεια βάρους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γιατροί και όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα πήραν εντολή τον Ιούλιο να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Ozempic σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη τύπου 2, μετά από τις ελλείψεις που καταγράφηκαν στα φάρμακα GLP-1.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Δανίας εκτιμά ότι σχεδόν οι μισοί από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα GLP-1 θα στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, αλλά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για φάρμακα GLP-1, εάν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους από τα φθηνότερα αντίστοιχα φάρμακα.

Τα φάρμακα που θα επηρεαστούν από τον νέο κανονισμό, όταν τεθεί σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου, περιλαμβάνουν το Ozempic και το Rybelsus της Novo Nordisk και το Trulicity της Eli Lilly.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε

Νέες οδηγίες: Η συστηματική μαστογραφία πρέπει να αρχίζει στα 40