Ύπνος: Απαραίτητο και στις διακοπές ένα πρόγραμμα για τα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Ένα πρόγραμμα στον ύπνο είναι απαραίτητο ακόμα και στη διάρκεια των διακοπών, υποστηρίζει μία Αμερικανίδα ειδικός.

Για τις περισσότερες οικογένειες, το καλοκαίρι σημαίνει λιγότερο προγραμματισμός, περισσότερες ευκαιρίες για χαλάρωση και λιγότερος ύπνος. Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό, σύμφωνα με μία Αμερικανίδα ειδικό.

Ακόμα και χωρίς το πιεστικό πρόγραμμα του χειμώνα, όλοι στην οικογένεια πρέπει να φροντίζουν να κοιμούνται αρκετά, λέει η Dr. Cheryl Tierney, διευθύντρια του Τμήματος Συμπεριφορικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Οι συμβιβασμοί είναι θεμιτοί, αλλά πρέπει να διατηρείται κάποια ισορροπία», προσθέτει.

Τα μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά συνήθως ξυπνούν την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την ώρα που μπήκαν για ύπνο.

Αν λοιπόν το καλοκαίρι αρχίσουν τα ξενύχτια, είναι πιθανό να κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζονται και να είναι πολύ κουρασμένα το πρωί.

Όπως όμως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά με έλλειψη ύπνου είναι οξύθυμα. Έχουν επίσης πονοκεφάλους και μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη προσοχή.

«Καθώς προχωρά η μέρα τα παιδιά μπορεί να γίνουν ευέξαπτα», λέει η Dr. Tierney. «Και αντί να δείχνουν έτοιμα για μεσημεριανό ύπνο, μπορεί να είναι υπερκινητικά και νευρικά».

Αν το μικρό παιδί κοιμηθεί λίγο το μεσημέρι, το κεφάλι του θα «καθαρίσει», θα ηρεμήσει και θα βελτιωθεί η συμπεριφορά του.

Ωστόσο ο μεσημβρινός ύπνος αντενδείκνυται για τα παιδιά που περνούν τα 5-6 χρόνια τους, διότι θα εμποδίσει τον βραδινό ύπνο.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Για τις ηλικίες έως 6 ετών είναι προτιμότερο να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το χειμερινό πρόγραμμα, λέει η ειδικός. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνουν για ύπνο το πολύ 1 ώρα αργότερα απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει.

Τα μεγαλύτερα παιδιά

Στα μεγαλύτερα παιδιά ο ύπνος μπορεί να καθυστερήσει λίγο περισσότερο, αλλά έως ένα δίωρο. Το αν θα μπαίνουν όμως αργότερα για ύπνο ή θα ξυπνούν πιο αργά εξαρτάται από το πως νιώθουν.

«Αν νυστάζουν και μείνουν ξύπνια, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν ύστερα να κοιμηθούν», προειδοποιεί η Dr. Tierney. «Έτσι, θα ξυπνάνε ολοένα πιο αργά το πρωί και θα κοιμούνται ολοένα πιο αργά το βράδυ. Τελικά, σύντομα θα μένουν ξύπνια όλη νύχτα».

Ένας καλός συμβιβασμός είναι να μπαίνουν για ύπνο την καθιερωμένη ώρα τους, αλλά να ξυπνούν 2 ώρες πιο αργά το πρωί. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουν στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι.

Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι να διατηρήσουν το καθιερωμένο πρόγραμμα του ύπνου τους τις καθημερινές ημέρες. Και να έχουν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα.

Το καλύτερο… υπνωτικό

Αν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα κοιμάται αμέσως, φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο δραστήριο στη διάρκεια της ημέρας, συνιστά η Dr. Tierney.

Είναι βέβαιον ότι αν κουραστεί πολύ στη θάλασσα και στη μπάλα με τους φίλους του, δεν θα έχει κουράγιο ούτε να διαμαρτυρηθεί μόλις του πείτε να μπει για ύπνο.

Να απομακρύνετε επίσης από το υπνοδωμάτιό του κάθε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθεί. Και να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ, καταλήγει η ειδικός.