Πώς η μελατονίνη στέλνει εκατοντάδες παιδιά στο νοσοκομείο: Η ευθύνη των γονέων

  • Ρούλα Τσουλέα
μελατονίνη
Τα ευρήματα νέας έρευνας των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Αν παίρνετε συμπληρώματα με μελατονίνη για να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ, προσέξτε που τα φυλάτε, συνιστά  η ανώτατη υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 2.500 παιδιά διακομίζονται κάθε χρόνο στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων διότι πήραν από τα συμπληρώματα των γονέων τους δίχως εκείνοι να το αντιληφθούν.

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που εκ φύσεως παράγεται στον εγκέφαλο σε αντίδραση στο σκοτάδι. Ουσιαστικά ρυθμίζει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αγρυπνίας (κιρκάδιοι ρυθμοί). Τα συμπληρώματα που την περιέχουν διατίθενται σε διάφορες μορφές (π.χ. χάπια, ζελεδάκια).

Τα συμπληρώματα μπορεί να διευκολύνουν τον ύπνο σε όσους πάσχουν από διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών, όπως σε όσους κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια ή στους εργαζόμενους σε βάρδιες.

Στα παιδιά, οι τυχόν επιδράσεις τους δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες, αναφέρουν ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Σε γενικές γραμμές, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, φαίνεται να έχουν λίγες δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • Πονοκεφάλους
  • Αυξημένο βρέξιμο του κρεβατιού
  • Εφιάλτες
  • Ζάλη
  • Αλλαγές στην ψυχική διάθεση
  • Γκρίνια το πρωί

Όλες αυτές οι επιδράσεις, όμως, υποχωρούν όταν διακοπεί η λήψη τους, προσθέτουν οι γιατροί της Βοστώνης.

Το να πάρει όμως ένα παιδί άγνωστη ποσότητα από τη μελατονίνη που βρήκε πάνω στο κομοδίνο ή στο τραπέζι της κουζίνας, δεν νοείται ως «σωστή χρήση».

Τα νέα δεδομένα

Τη νέα έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν, μεταξύ 2000 και 2018 πενταπλασιάσθηκαν οι ενήλικες που παίρνουν συμπληρώματα με μελατονίνη. Ταυτοχρόνως όμως πενταπλασιάσθηκαν και οι κλήσεις στα Κέντρα Δηλητηριάσεων για μικρά παιδιά που πήραν κατά λάθος τα συμπληρώματα των γονέων τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διακομιδές παιδιών ηλικίας 5 ετών και κάτω στα επείγοντα περιστατικά ορισμένων αμερικανικών νοσοκομείων. Οι διακομιδές αφορούσαν τα έτη 2019-2022. Οι ερευνητές εστίασαν σε όσες σχετίζονταν με την λανθασμένη λήψη μελατονίνης.

Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), συνολικά ανέλυσαν 295 περιστατικά στα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Σε παναμερικανικό επίπεδο υπολόγισαν ότι την συγκεκριμένη περίοδο το 7,1% των διακομιδών των μικρών παιδιών στα επείγοντα σχετίζονται με τη μελατονίνη. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 10.930 περιστατικά (περισσότερα από 2.500 ετησίως).

Στο 52,4% των περιπτώσεων τα παιδιά που είχαν πάρει τα συμπληρώματα είχαν ηλικία 3-5 ετών. Στο 6,5% των περιπτώσεων, τα παιδιά χρειάσθηκαν νοσηλεία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (πάνω από 90%), οι μικροί ασθενείς δεν είχαν πάρει ταυτοχρόνως άλλο φάρμακο ή συμπλήρωμα.

Τι είχαν πάρει

Σε περισσότερο από το 47% των περιπτώσεων τα παιδιά είχαν καταναλώσει ζελαδάκια μελατονίνης. Στο 49,2% δεν είχε προσδιοριστεί τι μορφή είχε το συμπλήρωμα που πήραν.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι τα ζελεδάκια εμπλέκονται στα σχεδόν 5.000 από τα συνολικά περιστατικά της περιόδου 2019-2022.

Στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων τα συμπληρώματα βρίσκονταν μέσα στα μπουκαλάκια τους. Αυτό υποδηλώνει πως με κάποιον τρόπο τα μικρά παιδιά τα άνοιξαν και κατάπιαν το περιεχόμενό τους.

Οι ειδικοί λένε πως είναι σημαντικό οι ενήλικες που παίρνουν συμπληρώματα να τα φυλούν σε μέρος όπου δεν φτάνουν τα μικρά παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να τοποθετούνται σε περιέκτες (δοχεία) που δεν μπορούν να ανοίξουν εύκολα τα παιδιά.

Προγενέστερη έρευνα των CDC που αφορούσε μία 10ετία είχε δείξει ότι στο 80% των περιπτώσεων η κατάποση συμπληρωμάτων με μελατονίνη δεν προκαλεί συμπτώματα. Στις υπόλοιπες μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ενόχληση στο στομάχι, έμετο και πονοκέφαλο. Παραμένει ασαφές εάν θα μπορούσαν να έχουν και μακροπρόθεσμες, ορμονικές επιπλοκές στα παιδιά, λένε οι γιατροί της Βοστώνης.

Φωτογραφία: iStock