Ολοένα και λιγότεροι έφηβοι αντιλαμβάνονται ότι είναι υπέρβαροι – Παγκόσμια έρευνα σε 745 χιλ. άτομα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βάρος
Εμπόδιο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η ανομολόγητη πανδημία του 21ου αιώνα.

Οι αλλαγές στην αντίληψη του σωματικού βάρους υπονομεύουν τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 745.000 εφήβους από 41 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εντόπισε μια αύξηση στον αριθμό των εφήβων που υποτιμούν το σωματικό τους βάρος.

Παρακολουθώντας δεδομένα από το 2002 έως το 2018, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Child and Adolescent Obesity, καταδεικνύει μια αισθητή μείωση και σε όσους υπερεκτιμούν το βάρος τους επίσης.

Η διεθνής ομάδα ειδικών, που πραγματοποίησε την έρευνα, προειδοποιεί ότι αυτές οι μεταβαλλόμενες τάσεις στην αντίληψη του σωματικού βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που στοχεύουν στον περιορισμό της παχυσαρκίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η ανομολόγητη πανδημία του 21ου αιώνα.

“Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η αντίληψη του σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του τρόπου ζωής ενός νεαρού ατόμου, όπως η ποσότητα και τα είδη φαγητού που τρώει και οι συνήθειες άσκησής του”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Anouk Geraets, από το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου:

“Είναι λοιπόν ανησυχητικό που βλέπουμε μια τάση όπου ολοένα και λιγότεροι έφηβοι αντιλαμβάνονται ότι είναι υπέρβαροι. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Οι νέοι που υποτιμούν το βάρος τους και επομένως δεν θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους μπορεί να μην αισθάνονται ότι πρέπει να χάσουν το περιττό βάρος και, ως εκ τούτου, μπορεί να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής”.

Η αντίληψη ενός ατόμου για το σωματικό του βάρος μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το πραγματικό του βάρος.

Μια απόκλιση στην αντίληψη του σωματικού βάρους (body weight perception – BWP) μπορεί να είναι είτε υποεκτίμηση (όπου το πραγματικό βάρος είναι υψηλότερο από το αντιληπτό) είτε υπερεκτίμηση (όπου το πραγματικό βάρος είναι χαμηλότερο από το αντιληπτό).

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα έρευνας από 746.121 παιδιά 11, 13 και 15 ετών από 41 χώρες, τα οποία συλλέχθηκαν ανά τετραετία μεταξύ 2002 και 2018 μέσω του International Health Behavior in School-Aged Children (HBSC), μιας συλλογικής μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις τάσεις στον δείκτη BWP μεταξύ των εφήβων σε διαφορετικές χώρες με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας προσαρμογές για την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Διαπίστωσαν τα εξής:

  • Η υποεκτίμηση της κατάστασης βάρους αυξήθηκε και η υπερεκτίμηση της κατάστασης βάρους μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και στα δύο φύλα, με ισχυρότερες τάσεις για τα κορίτσια.
  • Η σωστή αντίληψη βάρους αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου στα κορίτσια, ενώ μειώθηκε στα αγόρια.
  • Οι αλλαγές στη σωστή αντίληψη του βάρους, η υποεκτίμηση και η υπερεκτίμηση της κατάστασης βάρους διέφεραν από χώρα σε χώρα, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την αύξηση του επιπολασμού υπέρβαρου/παχυσαρκίας σε επίπεδο χώρας.

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι οι παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών στον δείκτη BWP μπορεί να υποστηρίζουν την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορές φύλου στα ιδανικά του σώματος και ότι αυτά τα ιδανικά για το σώμα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη υποτίμηση και η μειωμένη υπερεκτίμηση της κατάστασης βάρους με την πάροδο του χρόνου για τα κορίτσια μπορεί να εξηγηθεί από την εμφάνιση ενός αθλητικού και δυνατού σώματος, ως ένα νέο σύγχρονο σώμα ιδανικό και για τα δύο φύλα.

“Αυτή η μελέτη έχει κλινικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Η αύξηση της σωστής αντίληψης βάρους και η μείωση της υπερεκτίμησης μπορεί να έχει θετική επίδραση στις περιττές και ανθυγιεινές συμπεριφορές απώλειας βάρους μεταξύ των εφήβων, ενώ η αύξηση της υποτίμησης μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη για παρεμβάσεις για την ενίσχυση της σωστής αντίληψης βάρους”, είπε η δρ. Anouk Geraets.

“Απαιτείται τώρα περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτές τις χρονικές τάσεις και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία”, πρόσθεσε.

Ο μεγάλος αριθμός των χωρών που συμμετέχουν είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης. Αλλά καθώς αυτές περιλάμβαναν μόνο χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, αν και ελήφθησαν μέτρα για την προσαρμογή των μοντέλων για ορισμένους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, αρκετοί άλλοι παράγοντες (όπως η εικόνα του σώματος, η διατροφή, η μετανάστευση σε άλλη χώρα κ.α.) μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο στις παρατηρούμενες τάσεις με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: https://newsroom.taylorandfrancisgroup.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παχυσαρκία θα γίνει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακά επεισόδια μέσα σε τρεις δεκαετίες

Παγκόσμια πρωταθλήτρια παχυσαρκίας η Ελλάδα στους κάτω των 20 ετών

Λύση στην παχυσαρκία με γαστρικό μπαλόνι που το καταπίνεις! Απώλεια 19% του αρχικού βάρους

φωτό: iStock