Νέο εμβόλιο μπορεί να σώσει χιλιάδες παιδιά από τον θάνατο [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβόλιο
Ένα νέο εμβόλιο αποδεικνύεται ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη ενάντια σε μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες μικρών παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη που έγινε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Αφρική.

Η ιογενής νόσος, που ονομάζεται ροταϊός (rotavirus), είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων από διάρροια σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, δηλαδή για συνολικά περίπου 450.000 θανάτους παιδιών τον χρόνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έδειξε ότι το νέο, θερμο-σταθερό εμβόλιο είναι 66,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από τον ροταϊό. Το εμβόλιο (γνωστό και ως BRV-PV) είναι φθηνότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια, δεν χρειάζεται να είναι στο ψυγείο και είναι ειδικά προσαρμοσμένο για εκείνα τα στελέχη ροταϊού που βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή του κόσμου που πλήττεται δυσανάλογα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Οι δοκιμές του νέου εμβολίου έγιναν στην περιοχή του Νίγηρα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

“Πιστεύουμε ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να φέρει προστασία από ροταϊό στα παιδιά που τη χρειάζονται περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Micaela Serafini, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο εμβόλια για τον ροταϊό, αλλά είναι ακριβά και πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, κάτι που καθιστά δύσκολο το να διανεμηθούν σε φτωχές χώρες, όπου η ηλεκτρική ενέργεια και η ψύξη είναι συχνά αναξιόπιστες. Το BRV-PV είναι το πρώτο του είδους του που δεν χρειάζεται ψυγείο. Κοστίζει λιγότερο από 2,5 δολάρια, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Το εμβόλιο έχει ήδη λάβει άδεια διανομής και χρήσης στην Ινδία, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να μπορεί να αγοραστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τις κατά τόπους κυβερνητικές υπηρεσίες.

http://www.cbsnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελονοσία: Γεγονός το εμβόλιο που θα την εξαλείψει – Δίνει 100% προστασία από την λοίμωξη

Από την ηλικία των 6 εβδομάδων και άνω το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα

Εποχική γρίπη: ΠΡΟΣΟΧΗ στους επικίνδυνους μύθους για το εμβόλιο