Μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του θηλασμού; Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η συλλογή χρήσιμων, σχετικών πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

[ Κορονοϊός ] Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές σχετίζεται με τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε εάν η μετάδοση από μητέρα σε βρέφος μπορεί να συμβεί μέσω του μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Ο κορονοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται με τον θηλασμό

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θηλάζουσες γυναίκες δεν μεταφέρουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος. Αντιθέτως, εντόπισαν αντισώματα στο μητρικό γάλα.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ανέλυσαν 37 δείγματα μητρικού γάλακτος από 18 θηλάζουσες γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με COVID-19.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη δοκιμή δείχνουν ότι δεν ανιχνεύθηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στα δείγματα. Αντιθέτως, εντοπίστηκαν αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.

Και όταν οι ερευνητές πήραν επιχρίσματα δέρματος μαστού, βρήκαν ιικό RNA σε οκτώ από τα 70 δείγματα που ανέλυσαν. Ωστόσο, μόνο ένα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “πέραν αμφιβολίας θετικό δείγμα”. Αυτό σημαίνει ότι και δια της δερματικής επαφής είναι σχεδόν απίθανο να μολύνει η θηλάζουσα μητέρα το βρέφος της.

Κορονοϊός: Τα βρέφη πρέπει να μείνουν με τις μητέρες τους

Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι μητέρες πρέπει να μην διαχωρίζονται από τα νεογνά τους, ακόμα και όταν βρεθούν θετικές στην COVID-19.

“Θέλουμε να απομακρύνουμε μια μητέρα από το μωρό της μόνο εάν αυτό είναι ιατρικά απαραίτητο”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Bridget Young.

“Ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα μπέρδευε την κρίση πολλών γιατρών μέχρι σήμερα, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μελέτες και επαρκή στοιχεία. Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το μητρικό γάλα από μητέρες που είχαν COVID-19 περιέχει συγκεκριμένα και ενεργά αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού και ότι δεν μεταφέρουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτά είναι υπέροχα νέα!», πρόσθεσε η ίδια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science and Epidemiology.

Πηγή: https://www.news24.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πόσες πιθανότητες έχουμε να κολλήσουμε μετά τον εμβολιασμό

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζει το σάλιο στην μετάδοση της COVID-19

Κορονοϊός: Αν μετά το εμβόλιο ΔΕΝ έχω παρενέργειες, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μου δεν λειτουργεί σωστά;

Κορονοϊός: Αν έχετε πρόβλημα ακοής, δεν είστε μόνοι – Τι παθαίνουν πολλοί μετά την COVID-19