Κορονοϊός: Αν έχετε πρόβλημα ακοής, δεν είστε μόνοι – Τι παθαίνουν πολλοί μετά την COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η απώλεια ακοής και άλλα ακουστικά προβλήματα συνδέονται στενά με την COVID-19, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση επιμέρους ερευνών, την οποία έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC).

[ Κορονοϊός ] Ο καθηγητής Kevin Munro και ο διδακτορικός ερευνητής Ibrahim Almufarrij ανέλυσαν 56 μελέτες που εντόπισαν μια σχέση μεταξύ COVID-19 και ακουστικών προβλημάτων.

Τα δεδομένα τους προέκυψαν κυρίως από ερωτηματολόγια ή ιατρικά αρχεία για να συγκεντρώσουν λίστα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την COVID-19 και όχι από επιστημονικά αξιόπιστα τεστ ακοής.

Κορονοϊός: Εμβοές, απώλεια ακοής και ίλιγγος για πολλούς πρώην ασθενείς COVID-19

Απαιτήθηκαν στοιχεία από 24 επιμέρους μελέτες για να καταλήξουν στο ότι ο επιπολασμός της απώλειας ακοής ήταν 7,6%, οι εμβοές ήταν 14,8% και ο ίλιγγος ήταν 7,2%.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Audiology. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC)

Ο Kevin Munro, καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επικεφαλής του Manchester BRC Hearing Health δήλωσε: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη κλινική και διαγνωστική μελέτη για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων της COVID-19 στο ακουστικό σύστημα. Είναι επίσης γνωστό ότι ιοί όπως ιλαρά, παρωτίτιδα και μηνιγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Μέχρι στιγμής λίγα είναι κατανοητά για τα ακουστικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2. Αν και αυτή η ανασκόπηση ερευνών παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την επιβεβαίωση της σύνδεσης μεταξύ COVID-19 και ακουστικών προβλημάτων, οι μελέτες που εξετάσαμε ήταν διαφορετικής ποιότητας, οπότε χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά”.

Κορονοϊός: Επιστημονική έμφαση στα προβλήματα ακοής λόγω COVID-19

Ο καθηγητής Munro, είναι επί του παρόντος επικεφαλής μιας μακράς διαρκείας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διερευνήσει τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της COVID-19 στην ακοή μεταξύ ατόμων που είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί με κορονοϊό.

Η ομάδα του ελπίζει να εκτιμήσει με ακρίβεια τον αριθμό και τη σοβαρότητα των διαταραχών ακοής που σχετίζονται με την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ανακαλύψει ποια μέρη του ακουστικού συστήματος ενδέχεται να επηρεαστούν.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Munro, έδειξε ότι πάνω από το 13% των ασθενών COVID-19 που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο ανέφεραν αλλαγή στην ακοή τους.

Ο Ibrahim Almufarrij είπε: “Αν και τα στοιχεία είναι διαφορετικής ποιότητας, διεξάγονται ολοένα και περισσότερες μελέτες, οπότε η βάση αποδεικτικών στοιχείων αυξάνεται. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι μελέτες που συγκρίνουν τις ασθενείς COVID-19 με ομάδες ελέγχου, όπως ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με άλλες καταστάσεις υγείας. Αν και οι περιορισμοί στην έρευνά μας είναι σαφείς, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα προσθέσει στο βάρος των επιστημονικών στοιχείων ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της COVID-19 και των προβλημάτων ακοής.

Ο καθηγητής Munro πρόσθεσε: “Τους τελευταίους μήνες έχω λάβει πολλά email από άτομα που ανέφεραν αλλαγή στην ακοή τους ή εμβοές αφότου ανάρρωσαν από την COVID-19. Αν και αυτό είναι ανησυχητικό, απαιτείται προσοχή καθώς δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλαγές στην ακοή αποδίδονται άμεσα στην COVID-19 ή σε άλλους παράγοντες, όπως οι επείγουσες θεραπείες που ενδεχομένως έλαβαν για να ξεπεράσουν τον κορονοϊό”.

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://theconversation.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ποια σημάδια στον ύπνο ίσως είναι δείκτες κινδύνου για σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Τι κρίσιμο βρήκαν για το σάκχαρο αίματος ακόμα και αν ΔΕΝ έχετε διαβήτη

Κορονοϊός: Είναι αλλεργία ή COVID-19 αυτό που νιώθω; Ποιες είναι οι διαφορές

Κορονοϊός: Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που εμποδίζουν πλήρως την μετάδοση του ιού!