Γονείς προσοχή: Νέα επιβλαβής «μόδα» για τα παιδιά στα social media – Η «πρόκληση της γόμας» [pic, vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρόκληση της γόμας
Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα τον τελευταίο καιρό μέσω των social media και έχει φέρει ουκ ολίγους γονείς σε απόγνωση. Είναι η «μόδα» που θέλει τα παιδιά να αποδέχονται μια περίεργη «πρόκληση» και να την καταγράφουν σε βίντεο, το οποίο και μοιράζονται μεταξύ τους.

Ονομάζεται πρόκληση της γόμας. Τα παιδιά τρίβουν γόμες με δύναμη πάνω στο δέρμα τους, ενώ συχνά λένε και την αλφάβητο, ή άλλες φράσεις. Στο τέλος, συγκρίνουν τις πληγές (κάψιμο δέρματος από την τριβή) που τους προκάλεσε η γόμα και ο πιο τραυματισμένος παίκτης είναι ο «νικητής»!

Πρόκειται για μία «μόδα» που ξεκίνησε περίπου πριν ένα χρόνο, αλλά δεν έχει υποχωρήσει ακόμα και οι γιατροί προειδοποιούν ότι δεν είναι καθόλου αστείο.

«Η πρόκληση της γόμας μπορεί να προκαλέσει πόνο, εγκαύματα στο δέρμα, ουλές και τοπικές λοιμώξεις», δήλωσε ο δρ Michael Cooper, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Εγκαυμάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Staten Island, στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε: «Σε σοβαρές όμως -σπάνιες- περιπτώσεις, είναι πιθανό να επέλθει απειλητική για τη ζωή του παιδιού σήψη, γάγγραινα και απώλεια των άκρων».

Δείτε ένα παράδειγμα από την πρόκληση της γόμας:

Ο δρ Robert Glatter, παθολόγος στα Επείγοντα Περιστατικά στο Νοσοκομείο Lenox Hill, επίσης, στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε ότι ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων από την πρόκληση της γόμας είναι πραγματικός:

«Τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να αποικίσουν επάνω στις γόμες που τρίβονται στο δέρμα. Οι γόμες κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά, όπως βινύλιο, πλαστικά και συνθετικές ύλες και έχουν μικροσκοπικές ρωγμές που παρέχουν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Πολλά παιδιά βάζουν μετά τις γόμες στο στόμα τους, γεγονός που τις καθιστά άμεσα επικίνδυνη πηγή για πολυμικροβιακές λοιμώξεις που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν».

Και πρόσθεσε: «Αν βρείτε ανεξήγητες εκδορές ή πληγές στα χέρια ή τα πόδια του παιδιού σας, είναι ζωτικής σημασίας να το ρωτήσετε αν έχει εμπλακεί σε αυτή την πρόκληση».

πρόκληση της γόμας

Παράδειγμα τραυματισμού (εγκαύματα) στο χέρι παιδιού από την ανόητη «πρόκληση της γόμας»

Την ίδια στιγμή ο δρ Cooper επισημαίνει ότι η πρόκληση της γόμας δεν είναι η μοναδική επιβλαβής «μόδα» στα social media. «Η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ατελείωτη αναζήτηση για αναγνώριση και προσοχή έχει κάνει την ανάρτηση βίντεο κατά την εκτέλεση επικίνδυνων και παράλογων πράξεων πολύ σύνηθες και ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο».

https://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισχρή “μόδα” στα social media: Κινέζες με μέση που… χάνεται πίσω από χαρτί Α4

“Επιδημία” το bullying στα social media σύμφωνα με νέα έρευνα

Bullying: Σάλος στην Ιταλία με υπόθεση που βγήκε στο Facebook – Τα σημάδια του bullying στο παιδί

Επιτυχία στο φλερτ μέσω facebook και social media – Τι λέει η επιστήμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ