“Επιδημία” το bullying στα social media σύμφωνα με νέα έρευνα

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη-ανασκόπηση επιμέρους ερευνών δείχνει ότι ο εκφοβισμός (bullying) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) φτάνουν ακόμα και το 74% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο ονομάζεται και cyberbullying.

Μάλιστα, τα παιδιά που δέχονται τέτοιου τύπου πιέσεις, είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικά και να είναι κορίτσια, ενώ ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο προκύπτει κυρίως από τις ερωτικές τους σχέσεις.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο της ηλεκτρονικής παρενόχλησης, που ορίζεται ως ο εκφοβισμός μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής δικτύωσης και όχι μέσω ιδιωτικών συζητήσεων με μηνύματα κειμένου στο κινητό τηλέφωνο ή με το Skype.

Οι ερευνητές εξέτασαν 36 επιμέρους μελέτες, κυρίως από τις ΗΠΑ. Από αυτές, 17 έρευνες αφορούσαν το πόσο συχνά παρατηρούνται περιπτώσεις cyberbullying. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο το 23% των παιδιών ανέφεραν ότι έπεσαν θύμα εκφοβισμού μέσω των social media.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, αν και δεν είναι σαφές αν το ένα προκαλεί το άλλο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι πιο σοβαρός από άλλες μορφές “εμπαιγμού” και “παρενόχλησης”, όπως είναι τα προσωπικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, στο Skype κλπ. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο δημόσιος εξευτελισμός μέσω του διαδικτύου είναι κάτι που δεν μπορεί να εμποδιστεί από το θύμα, σε αντίθεση με τα προσωπικά μηνύματα όπου το θύμα μπορεί απλά να “μπλοκάρει” την επαφή του με ένα συγκεκριμένο άτομο. Όταν ο εκφοβισμός γίνεται σε “δημόσια θέα”, τότε η επίδραση στο θύμα είναι πολλαπλάσια και αναπόφευκτη.

http://health.usnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκφοβισμός στην εφηβεία γίνεται κατάθλιψη στην ενηλικίωση

Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα ''bullying'';