Έσωσαν βρέφος με καρδιακό ελάττωμα με πειραματικό επίθεμα βλαστοκυττάρων απευθείας στην καρδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βλαστοκύτταρα
Γιατροί στην Αγγλία υποστηρίζουν τα επιθέματα με βλαστοκύτταρα τα οποία δημιούργησαν πειραματικά μπορούν να επιδιορθώνουν αποτελεσματικά τα καρδιακά ελαττώματα στα βρέφη. Μια προηγούμενη έκδοση της ίδιας πειραματικής θεραπείας φαίνεται ότι έχει ήδη σώσει τη ζωή ενός βρέφους και η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα κλινικές δοκιμές της νέας αυτής τεχνολογίας.

Πριν από δύο χρόνια, γιατροί στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Μπρίστολ έλαβαν ειδική άδεια να τοποθετήσουν επίθεμα με βλαστοκύτταρα απευθείας στην καρδιά ενός βρέφους με σοβαρό πρόβλημα.

Το μωρό είχε καρδιακό ελάττωμα όπου οι δύο κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούσαν με αίμα τους πνεύμονες και το σώμα κατέληξαν σε λάθος θέσεις.

Μια πρώτη χειρουργική επέμβαση είχε πετύχει να επανατοποθετηθούν σωστά οι αρτηρίες, αλλά το βρέφος παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στη συνέχεια που το οδήγησαν στην εντατική με μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Μετά από πολλές αποτυχημένες θεραπείες, το μωρό επρόκειτο να υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση, αλλά οι γιατροί θεώρησαν ότι η πρωτοποριακή τοποθέτηση βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσής του, αναγεννώντας τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό.

Η θεραπεία “μάλλον έσωσε” τη ζωή του μωρού, δήλωσε στο BBC ο δρ. Massimo Caputo, επικεφαλής χειρουργός και καθηγητής στο Μπρίστολ. Τελικά, το βρέφος αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα και διακόπηκαν άλλες φαρμακευτικές αγωγές που του παρείχαν. Σε ηλικία έξι μηνών, μπόρεσε να πάει στο σπίτι με τους γονείς του για πρώτη φορά.

Ο δρ. Caputo και η ομάδα του έχουν τελειοποιήσει από τότε τη θεραπεία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο βρέφος αυτό. Τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται πλέον σε ένα ικρίωμα που στη συνέχεια το τοποθετούν και ράβουν στα ελαττωματικά μέρη της καρδιάς.

Υπάρχουν παρόμοια επιθέματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την επιδιόρθωση αυτού του είδους των καρδιακών ελαττωμάτων στα παιδιά, αλλά είναι κατασκευασμένα με υλικά που δεν είναι πλήρως βιολογικά. Αυτό το μειονέκτημα αυξάνει τον κίνδυνο επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στο υλικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ουλές στην καρδιά ή τελικά να καταστρέψει το υλικό.

Αυτά τα μπαλώματα-επιθέματα δεν μπορούν επίσης να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα χρειάζονται συχνά πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την εισαγωγή νέων, καθώς μεγαλώνουν.

Η ελπίδα τώρα είναι ότι τα νέα καρδιακά επιθέματα της ομάδας του Μπρίστολ όχι μόνο θα ενισχύσουν την ικανότητα της καρδιάς να επιδιορθώνεται, αλλά θα αναπτύσσονται παράλληλα με το σώμα του παιδιού, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις.

“Εδώ και χρόνια πολλοί γονείς έρχονται σε εμάς ρωτώντας γιατί το παιδί τους χρειάζεται να κάνει εγχείρηση καρδιάς ξανά και ξανά. Αν και η κάθε επέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια, η όλη διαδικασία μπορεί να ασκήσει απίστευτο στρες στο παιδί και στους γονείς του. Πιστεύουμε ότι τα επιθέματα βλαστοκυττάρων που αναπτύξαμε θα είναι η απάντηση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων”, δήλωσε ο δρ. Caputo.

Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν λάβει επιχορήγηση από το British Heart Foundation για να αναπτύξουν περαιτέρω τα πρωτοποριακά αυτά επιθέματα. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, αναμένουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όσο για το τυχερό μωρό που έσωσαν, χαίρει άκρας υγείας δύο χρόνια αργότερα.

“Δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε αρκετά τον δρ. Caputo. Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, τότε το μωρό μας δεν θα ήταν εδώ μαζί μας σήμερα. Είναι πολύ δυναμικός και πολύ αστείος, ένας πραγματικός πολεμιστής της καρδιάς και του το λέω συνέχεια”, είπε η μητέρα του, Melissa Hudd.

Πηγές: https://www.bbc.com, https://gizmodo.com, https://www.bristol.ac.uk

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια δημοφιλή συμπληρώματα “για την καρδιά” τελικά δεν μειώνουν τη χοληστερόλη

Έχετε υπέρταση; 18-20% αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση

Ελπίδες για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς με βλαστοκύτταρα από τους ίδιους τους ασθενείς

Ο πρώτος ηλικιωμένος στην ιστορία θεραπεύτηκε από το AIDS χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων