Ο πρώτος ηλικιωμένος στην ιστορία θεραπεύτηκε από το AIDS χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

  • Ρούλα Τσουλέα
AIDS
Συνολικώς τέσσερις ασθενείς έχουν θεραπευτεί από την HIV/AIDS λοίμωξη από το 2007 έως σήμερα. Ο ασθενής, που έχει ηλικία 66 ετών, είχε διαγνωστεί τη δεκαετία του '80.

Ένας 66χρονος από τις ΗΠΑ έγινε ο τέταρτος ασθενής στον κόσμο που θεραπεύτηκε από την HIV/AIDS λοίμωξη χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ο ασθενής αυτός είναι ο γηραιότερος έως σήμερα που ως φαίνεται ιάται με αυτή τη μέθοδο.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του, ο 66χρονος θεραπεύτηκε τυχαία. Πριν από 3,5 χρόνια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων επειδή έπασχε από λευχαιμία. Για καλή του τύχη, τα βλαστοκύτταρα του δότη ήταν ανθεκτικά στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Η θεραπεία έγινε σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια. Οι γιατροί ανακοίνωσαν χθες πως ο ασθενής τους βρίσκεται εδώ και 17 μήνες σε πλήρη ύφεση και των δύο παθήσεων.

«Πίστευα ότι είμαι καταδικασμένος»

Όπως αναφέρει το Sky News, σε γραπτή δήλωσή του ο 66χρονος άνδρας ανέφερε: «Όταν διαγνώστηκα με την HIV/AIDS λοίμωξη το 1988, πίστεψα ότι είμαι καταδικασμένος να πεθάνω. Αυτό συνέβαινε τότε και, όπως πολλοί άλλοι, νόμιζα ότι η μοίρα μου είναι προδιαγεγραμμένη.

»Δεν μου περνούσε καν από το μυαλό η σκέψη ότι θα ξημέρωνε η μέρα που θα μάθαινα ότι δεν έχω πια AIDS».

Το όνομα του 66χρονου δεν έγινε γνωστό, διότι επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που θεραπεύτηκε με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου» Τίμοθι Ρέι Μπράουν. Νωρίτερα εφέτος, γιατροί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν πως θεραπεύτηκε και η πρώτη γυναίκα με HIV/AIDS λοίμωξη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από υγιείς δότες αποδίδει, διότι τα κύτταρά τους δεν φέρουν τις ειδικές πρωτεΐνες (υποδοχείς) που χρησιμοποιεί ο ιός HIV για να τα μολύνει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν