Έχετε υπέρταση; 18-20% αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη θα μπορούσαν να έχουν 18 έως 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτή η αύξηση, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν μόνο υπέρταση.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Hypertension, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από την διαρκή και μεγάλη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 6.674 συμμετέχοντες με τεκμηριωμένη καρδιαγγειακή νόσο. Ελήφθησαν τα δεδομένα τους για τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών (χοληστερόλη) και αρτηριακής πίεσης.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία υγείας των συμμετεχόντων για τυχόν καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τις λιποπρωτεΐνες [Lp(a)], οι οποίες αποτελούνται από πρωτεΐνη και μεταφέρουν λίπος και χοληστερόλη μέσω του αίματος. Θεωρούνται ένα είδος “κακής” χοληστερόλης. Οι Lp(a) εναποτίθενται και συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι αποκάλυψαν οι ερευνητές σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για την υγεία

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση την λιποπρωτεΐνη και την αρτηριακή τους πίεση στην αρχή της μελέτης:

  1. Ομάδα 1 (2.837 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) < 50 mg/dL και χωρίς υπέρταση
  2. Ομάδα 2 (615 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) ≥ με 50 mg/dL και χωρίς υπέρταση
  3. Ομάδα 3 (2.502 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) < κάτω από 50 mg/dL και υπέρταση
  4. Ομάδα 4 (720 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) ≥ 50 mg/dL και υπέρταση

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι καταγράφηκαν πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της υπέρτασης.

Ωστόσο, τα άτομα με υπέρταση εκτός από αυξημένες λιποπρωτεΐνες διέτρεχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

“Διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των ατόμων με υπέρταση που δεν έχουν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο στο παρελθόν, η λιποπρωτεΐνη (α) φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού”, έγραψαν οι ερευνητές.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι απρόσμενα. Το αναμενόμενο εύρημα θα ήταν ότι μια αύξηση στο επίπεδο της λιποπρωτεΐνης (α) θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια ανεξάρτητα από την υπερτασική κατάσταση”, δήλωσε ο δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.

“Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει μια σημαντική συσχέτιση ισχύει μόνο για άτομα με υπέρταση. Αυτό θα πρέπει να μας παρακινήσει ως επιστημονική κοινότητα να μελετήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τον τρόπο αλληλεπίδρασης της λιποπρωτεΐνης (α) και της υπέρτασης”, δήλωσε ο δρ. Tadwalkar.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για την μελέτη σχετικά με την υπέρταση

“Η υπέρταση είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου”, δήλωσε ο δρ. Jim Liu, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο.

“Εν τω μεταξύ, η λιποπρωτεΐνη (α) έχει αναδειχθεί ως ένα άλλο εργαλείο για τον καλύτερο προσδιορισμό του καρδιακού κινδύνου. Τα αυξημένα του επίπεδα πιστεύεται ότι αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εν λόγω μελέτη όπου οι ασθενείς με υπέρταση και αυξημένη λιποπρωτεΐνη (α) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους είχαν μόνο υπέρταση”, είπε ο δρ. Liu.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι μόνο ο συνδυασμός της η Lp(a) με την υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

“Γνωρίζουμε ότι καθώς η Lp(a) αυξάνεται, το ίδιο κάνει και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου”, δήλωσε ο δρ. William L. Blau, καρδιολόγος στο NYU Langone Ambulatory Care Lake Success και στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων του NYU Langone.

“Το να συμπεράνουμε ότι όλοι οι ασθενείς με Lp(a) πάνω από 50 mg/dl χωρίς υπέρταση δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μπορεί να μην είναι ακριβές, είπε ο δρ. Blau.

“Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξάνεται με την αύξηση των επιπέδων Lp(a) ανεξάρτητα από την υπέρταση. Αυτή η έρευνα ίσως να μην περιλάμβανε αρκετούς ασθενείς για να αναλύσει στατιστικά τους κινδύνους για αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών”.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Ποιες τροφές μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Είστε σίγουροι ότι η κόπωση που νιώθετε οφείλεται σε αυξημένη πίεση αίματος; Τι άλλο μπορεί να φταίει

Ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την πίεση του αίματος: Τι πρέπει να ξέρετε

Πότε η ζαλάδα οφείλεται στην πίεση του αίματος: Τι πρέπει να κάνετε