Αλλεργίες στα παιδιά: Πώς η διατροφή τα πρώτα χρόνια μπορεί να γίνει ασπίδα αργότερα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλλεργίες
Το να εισάγετε σχετικά νωρίς στη διατροφή των μωρών αυγά, ή φιστίκια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 146 προηγούμενες μελέτες οι οποίες εστίαζαν στη διατροφή των μικρών παιδιών και το πώς τα μωρά μπορεί να έχουν αντιδράσεις, καθώς και τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, ή για αυτοάνοσα νοσήματα.

Ανακάλυψαν ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής τροφίμων στη διατροφή του παιδιού επηρεάζει την πιθανότητα να αναπτύξει αλλεργίες, αλλά δεν βρήκαν κανένα παρόμοιο σύνδεσμο για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέφεραν “με μέτρια βεβαιότητα” ότι τα μωρά στα οποία δόθηκαν αυγά, όταν ήταν 4-6 μηνών είχαν μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας στο αυγό αργότερα στην ζωή τους. Και τα παιδιά στα οποία δόθηκαν φιστίκια σε ηλικία 4-11 μηνών είχαν μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας στο φιστίκι.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έδειξε, ότι η έγκαιρη εισαγωγή ορισμένων τροφών στη διατροφή του παιδιού θα μπορούσε να εμποδίσει την εκδήλωση 24 ξεχωριστών περιπτώσεων από αλλεργίες στο αυγό ανά 1.000 άτομα και 18 περιπτώσεις από αλλεργίες στα φιστίκια ανά 1.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν το ίδιο ισχυρά για την πρόωρη εισαγωγή των ψαριών στην παιδική διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με “χαμηλή βεβαιότητα” ότι το να δοθεί ψάρι σε ένα μωρό 6-12 μηνών θα μειώσει τον κίνδυνο ρινικών αλλεργιών, ή αλλεργικής ρινίτιδας. Και ανέφεραν με “πολύ χαμηλή βεβαιότητα”, ότι κάτι τέτοιο πριν από την ηλικία των 6-9 μηνών θα μειώσει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες.

Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την γλουτένη, ήταν ξεκάθαρα: Το πότε θα φάει για πρώτη φορά το παιδί γλουτένη δεν επηρεάζει την πιθανότητα κοιλιοκάκης, μιας ανοσολογικής διαταραχής, που προκαλεί βλάβη του εντέρου.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη πριν από μια πιθανή αναθεώρηση των εν ισχύ κατευθυντήριων γραμμών διατροφής για τα παιδιά.

Ο δρ Matthew Greenhawt, ειδικός αλλεργιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, ο οποίος έγραψε ένα κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η καθυστέρηση εισαγωγής αυτών των τροφίμων στη διατροφή του παιδιού μπορεί να σχετίζεται με κάποιο βαθμό πιθανής βλάβης, ενώ η έγκαιρη εισαγωγή επιλεγμένων τροφίμων φαίνεται να έχει καλά τεκμηριωμένα οφέλη”.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: “Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω από ειδικούς στις αλλεργίες, από γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας και από άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με βρέφη, καθώς και από τους μαιευτήρες φροντίδας για τις έγκυες μητέρες”.

http://www.upi.com