Τριχοφάγος: 5 σημάδια που πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχοφάγος
Σε ενεργή φάση, ο τριχοφάγος κάνει τις τρίχες να αποκολλώνται εύκολα όταν τις τραβάμε, ενώ όταν ξαναβγαίνουν είναι συνήθως λευκές.

Παρατηρείτε φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής και στα γένια σας, ή περισσότερα μαλλιά να πέφτουν από το συνηθισμένο; Η αιτία μπορεί να είναι ο τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία).

Ο τριχοφάγος είναι ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες, ενώ τείνει να είναι πιο σύνηθες σε παιδιά και εφήβους.

Η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα για άγνωστους λόγους επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό. Εμφανίζεται συνήθως εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχοντα αυτοάνοσα, όπως λεύκη, νόσο Χασιμότο του θυρεοειδούς, ατοπική δερματίτιδα κ.α.

Το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στα μαλλιά και τις τρίχες στα γένια και τα φρύδια. Αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε υπάρχουν τρίχες στο δέρμα. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία.

Ο τριχοφάγος μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του, ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία.

Ο εντοπισμός της αιτίας και η έγκαιρη λήψη βοήθειας μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση του προβλήματος. Εδώ είναι τα βασικά σημάδια της αλωπεκίας που πρέπει να αναζητήσετε.

τριχοφάγος

Τριχοφάγος: Τα βασικά σημάδια

1. Επιπλέον τρίχες στη βούρτσα ή στην υδρορροή της μπανιέρας

Είναι φυσιολογικό να χάνετε 50-100 τρίχες την ημέρα. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ξαφνική ή υπερβολική τριχόπτωση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Επιπλέον τρίχες στη βούρτσα ή την αποχέτευση του ντους σας που είναι περισσότερες από το συνηθισμένο θα πρέπει να σας χτυπήσουν καμπανάκι και να πάτε σε έναν δερματολόγο. Ο έγκαιρος εντοπισμός της αιτίας σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την περαιτέρω τριχόπτωση.

2. Πιο λεπτή αλογοουρά, ή υποχώρηση της γραμμής μαλλιών στο κούτελο

Τα σημάδια της αλωπεκίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την υποκείμενη αιτία. “Στις γυναίκες, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να είναι όταν το λαστιχάκι για να τυλίξουν τα μαλλιά τους σε αλογοουρά, χρειάζεται περισσότερες περιστροφές για να σταθούν καλά”, λέει η δερματολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκς, Dina Strachan.

Όσον αφορά τους άνδρες, “το να βλέπεις την γραμμή μαλλιών στο κούτελο να υποχωρεί” είναι αρκετά σύνηθες, λέει η ίδια. Η ανδρική φαλάκρα είναι η πιο κοινή μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας και προκαλεί το κλασικό πεταλοειδές σχέδιο τριχόπτωσης στη βάση του τριχωτού της κεφαλής.

3. Ξαφνική απώλεια μαλλιών που δημιουργεί μπαλώματα φαλάκρας

Τα φαλακρά σημεία μπορεί να αναπτυχθούν πολύ αργά σε μια περιοχή ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα μπάλωμα, ή λωρίδα τριχόπτωσης που εμφανίζεται μέσα σε μόλις μία ή δύο ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε κάψιμο ή τσούξιμο πριν από την ξαφνική απώλεια μαλλιών.

Ο κνησμός, η ευαισθησία και οι φουσκάλες στην περιοχή της τριχόπτωσης μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν από γιατρό το συντομότερο δυνατό.

4. Φρύδια, βλεφαρίδες και γενειάδα που λεπταίνουν

Δυστυχώς, το κεφάλι δεν είναι το μοναδικό μέρος, όπου μπορείτε να χάσετε μαλλιά. Ο τριχοφάγος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Η τριχόπτωση στο κεφάλι είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα.

Αυτός ο τύπος πάθησης μπορεί να προκαλέσει μπαλώματα τριχόπτωσης στα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια, τις τρίχες της μύτης ή και τις τρίχες του εφηβαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών από ολόκληρο το σώμα (alopecia universalis), ή ολόκληρο το κεφάλι (alopecia totalis).

5. Λευκές κηλίδες γραμμών στα νύχια

Τα νύχια σας είναι συχνά μια ένδειξη για το τι συμβαίνει με την υγεία του σώματός σας. Ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της αλωπεκίας μπορεί να είναι αλλαγές στα νύχια σας. Εάν παρατηρήσετε ότι σπάνε πιο εύκολα, μικρά βαθουλώματα, ή λευκές κηλίδες στα νύχια σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα νύχια σας. Αλλά αν αυτά τα σημάδια συνοδεύονται από τριχόπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. “Η ανάληψη δράσης όταν κάποιος παρατηρήσει για πρώτη φορά την απώλεια μαλλιών είναι σημαντική. Μερικοί τύποι τριχόπτωσης προκαλούν ουλές, οπότε η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την μόνιμη φαλάκρα”, λέει η δρ. Strachan.

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαλάκρα: Τι σχέση έχει η τριχόπτωση με την παχυσαρκία

Ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής: Σε τι διαφέρει από πιτυρίδα και ψωρίαση

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

Τι φταίει στη διατροφή σας αν λεπταίνουν οι τρίχες στο κεφάλι σας και σπάνε πιο εύκολα

Τριχόπτωση: Οι 5 καλύτερες βιταμίνες για πρόληψη με βάση επιστημονικές έρευνες