Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας: Πως τα μαλλιά μας μπορεί να γίνουν λευκά μέσα σε μια νύχτα

  • Ελισάβετ Σταύρου
σύνδρομο
Τι δείχνουν μελέτες για τις διάφορες αιτίες για το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας που κάνει τα μαλλιά σας να γίνουν ξαφνικά λευκά.

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας κάνει τα μαλλιά σας να γίνονται ξαφνικά λευκά, παραπέμποντας στη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, που σύμφωνα με τον μύθο, τα μαλλιά της έγιναν άσπρα μέσα σε μια νύχτα.

Τα μαλλιά της άλλαξαν την τελευταία της νύχτα πριν από την γκιλοτίνα το 1793, στα 38 της χρόνια και ο μύθος λέει ότι αποκεφαλίσθηκε με πάλλευκα μαλλιά.

Όσο μεγαλώνουμε, η μελατονίνη των μαλλιών μας μειώνεται, κάνοντας τα λευκά. Τα μαλλιά γίνονται γκρι και στη συνέχεια λευκά λόγω της απώλεια της μελανίνης. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν ελάχιστη μελανίνη, ενώ τα λευκά δεν έχουν καθόλου. Καθώς περνούν τα χρόνια η μελανίνη «σβήνει» φυσικά από τα μαλλιά και μετά τα 30 χάνεται περίπου το 20% της μελανίνης από το ανθρώπινο σώμα, σε κάθε δεκαετία που περνά.

Τι λένε οι έρευνες για το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας

Δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα μαλλιά κάποιου μπορεί να ασπρίσουν σε μια μέρα ή νύχτα, παρά τους «μύθους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο Άγγλος μάρτυρας Σερ Τόμας Μορ (1478-1535) που τα μαλλιά του έγιναν λευκά μέσα σε μια νύχτα, όπως λέγεται, στον Πύργο του Λονδίνου λίγο πριν από την εκτέλεσή του.

Οι περιπτώσεις του συνδρόμου της Μαρίας Αντουανετας πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια αυτοάνοση διαταραχή. Τέτοιες συνθήκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στα υγιή κύτταρα του σώματος, προσβάλλοντάς τους ακούσια. Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε τα μαλλιά μας θα αρχίσουν να γκριζάρουν. Διερευνώντας πόσο νωρίς συνέβη στους γονείς ή/και τους παππούδες μας θα βρούμε πότε θα αρχίσουμε και εμείς να γκριζάρουμε.

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά μας πρόωρα. Μελέτη έδειξε ότι οι καπνιστές είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών από ό,τι οι μη καπνιστές. Η μελέτη εξήγησε ότι το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των χρωστικών κυττάρων και σε πρόωρη μείωση της μελανίνης στους θύλακες των τριχών.

Ασθένειες και άγχος

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορούν επίσης να μετατρέψουν σε γκρίζα τα μαλλιά σε νεαρή ηλικία.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και απαιτείται για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών. Μια διατροφή με έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελανίνης αποδυναμώνοντας τα κύτταρα της χρωστικής ουσίας.

Νόσος του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού σας. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει μείωση του χρωματισμού των μαλλιών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2020 παρέχει μια πιθανή εξήγηση για το πώς το στρες επηρεάζει το χρώμα των μαλλιών των ανθρώπων, αν και η μελέτη έγινε σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να διαπιστώσουν αν το στρες μπορεί να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών. Είχαν τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες εκτέθηκε σε διαφορετικό επίπεδο στρες. Όλα τα ποντίκια παρουσίασαν τριχόπτωση και αυξημένο γκριζάρισμα των μαλλιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη) ήταν η αιτία για αυτό το φαινόμενο.

Το σώμα απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας τον νευροδιαβιβαστή, τη νοραδρεναλίνη ως μέρος της αντίδρασης «μάχης ή φυγής». Υπό κανονικές συνθήκες, τα βλαστικά κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία παραμένουν ανενεργά μέχρι να εμφανιστεί νέα τριχοφυΐα.

Τι να κάνουμε για να προλάβουμε το σύνδρομο της Μαρίας Αντουάνετας

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να εξασφαλίσει ότι έχετε επαρκή ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων για υγιή μαλλιά. Η σωστή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης και στη μείωση του στρες. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα σωστά καύσιμα, αυτό θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μείνετε δραστήριοι: Η τακτική άσκηση κάνει καλό στη διάθεση και το σώμα σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση.

Προφυλαχτείτε από τον ήλιο: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών και αποχρωματισμό. Το να φοράτε καπέλο, να καλύπτεστε, να βάζετε αντηλιακό και να περιορίζετε τον χρόνο παραμονής στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φθοράς των μαλλιών.

Αγκαλιάστε τη γήρανση: Είναι αντιπαραγωγικό να ανησυχείτε για τις γκρίζες τρίχες, διότι όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο περισσότερο έρχονται. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική και φυσική διαδικασία. Αντί να ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε, αγκαλιάστε την αλλαγή και τη μεταμόρφωσή σας.

Με πληροφορίες από: ertnews, healthline.com / Φωτογραφία iStock