Θέλετε να φαίνεστε όμορφοι το πρωί; Τι πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα τρώει πρωινό
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες φαίνονταν λιγότερο ελκυστικοί από εκείνους που ξεκινούσαν τη μέρα τους με πιο υγιεινούς υδατάνθρακες

Αν θέλετε να φαίνεστε στα καλύτερά σας το πρωί, ίσως αξίζει να αντικαταστήσετε στο πρωινό σας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα και τον χυμό φρούτων με τοστ ολικής άλεσης και τσάι χωρίς ζάχαρη.

Ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες φαίνονταν λιγότερο ελκυστικοί από εκείνους που ξεκινούσαν τη μέρα τους με πιο υγιεινούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ πιστεύουν ότι η ανεπαίσθητη αυτή αλλαγή στο πόσο ελκυστικό είναι ένα πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο σάκχαρο και στην ινσουλίνη που μπορεί να επηρεάζουν την εικόνα της επιδερμίδας και να έχουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις ορμόνες του φύλου.

«Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να επηρεάζουν άμεσα την εμφάνισή μας», δήλωσε η Δρ Claire Berticat, εξελικτική βιολόγος και συντάκτρια της μελέτης. «Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν ανεπαίσθητα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, επηρεάζοντας το πόσο ελκυστικούς μας βλέπουν οι άλλοι», πρόσθεσε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άνδρες και 52 γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 ετών, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία ένα πρωινό 500 θερμίδων πλούσιο είτε σε επεξεργασμένους είτε σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το πρωινό με τους ραφιναρισμένους (επεξεργασμένους) υδατάνθρακες περιλάμβανε γαλλική μπαγκέτα από βιομηχανικά αλεσμένο αλεύρι, μαρμελάδα, χυμό μήλου ή πορτοκαλιού και τσάι ή καφέ με ζάχαρη. Το δεύτερο πρωινό ήταν ψωμί ολικής άλεσης από αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο με βούτυρο και τυρί, ένα πορτοκάλι ή μήλο και τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών πριν και μετά το φαγητό και φωτογράφισαν τα πρόσωπά τους υπό ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες δόθηκαν σε ομάδες βαθμολογητών για να εκτιμήσουν πόσο χρονών, πόσο αρρενωπά ή θηλυκά και πόσο ελκυστικά φαίνονταν τα άτομα.

Σε δημοσίευσή τους στο Plos One, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων για πρωινό έκανε λιγότερο ελκυστικούς τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της κατανάλωσης τέτοιων τροφών, που προέκυψαν από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές, ήταν πιο περίπλοκα.

«Το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο και τον τύπο του γεύματος, υπογραμμίζοντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ διατροφής και ελκυστικότητας», ανέφερε η Berticat, προσθέτοντας: «Τα ευρήματά μας υπενθυμίζουν πόσο επηρεάζουν οι διατροφικές επιλογές μας όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και χαρακτηριστικά που έχουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, όπως η ελκυστικότητα του προσώπου».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

ECDC: Καμπανάκι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Νέα αύξηση το 2022

ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης κι άλλου συμπληρώματος διατροφής