Σχήμα σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ με απλές μετρήσεις – 7 βασικοί σωματότυποι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σωματότυπος
Τι σχήμα σώματος έχω; Είμαι... κλεψύδρα, τρίγωνο ή μήπως ορθογώνιο;

Εάν αυτή η ερώτηση σας προβληματίζει, υπάρχει λύση: ένας απλός υπολογισμός του σωματότυπου, που χρειάζεται μόνο λίγες απλές μετρήσεις για να σας δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αντί να αναλύετε το είδωλό σας στον καθρέφτη και να αναρωτιέστε με ποιο σχήμα μοιάζει περισσότερο, αυτός είναι ένας γρήγορο και αξιόπιστος τρόπο να προσδιορίσετε ποιος είναι ο σωματότυπός σας. Απλώς εισαγάγετε τις μετρήσεις σας στον υπολογιστή σχήματος σώματος και θα σας ταξινομήσει σε έναν από τους 7 βασικούς σωματότυπους.

Πώς να κάνετε μετρήσεις

Ο υπολογιστής σχήματος σώματος χρειάζεται 4 μετρήσεις για να προσδιορίσει με ακρίβεια τον τύπο του σώματός σας.

  • Στήθος: μετρήστε στο πιο γεμάτο σημείο του μπούστου σας με μια μαλακή μεζούρα. Βεβαιωθείτε ότι η ταινία δεν είναι πολύ σφιχτή, καθώς αναπνέετε.
  • Μέση: η μέση σας είναι το στενότερο μέρος του κορμού σας. Η μεζούρα που φέρνετε γύρω από τη μέση σας πρέπει να κάθεται σφιχτά, αλλά δεν πρέπει να “σκάβει” το δέρμα σας. Και φυσικά, μην… ρουφάτε το στομάχι σας!
  • Γοφοί: μετράτε τους γοφούς σας στο πιο φαρδύ σημείο κάτω από την μέση σας. Θυμηθείτε να αφαιρείτε τα ρούχα σας και να κρατάτε τα πόδια σας ενωμένα, ώστε η μέτρηση να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη.
  • Ισχίο: πρόκειται επίσης για μέτρηση γοφών, αλλά λαμβάνεται σε διαφορετικό σημείο από το προηγούμενο. Λαμβάνεται στην κορυφή της καμπύλης του ισχίου, όχι στο ευρύτερο σημείο του! Πρέπει να εντοπίσετε το άνω “εξόγκωμα” του ισχίου πάνω από το οστό της λεκάνης σας.

Ποιος είναι ο σωματότυπός μου;

Ο υπολογιστής σχήματος σώματος μας θα ταξινομήσει το σώμα σας σε έναν από τους 7 βασικούς σωματότυπους:

  1. Κλεψύδρα: αυτό το σχήμα σώματος είναι ισορροπημένο και αρμονικό. Το μπούστο και οι γοφοί είναι αναλογικά και καλά ισορροπημένοι και η μέση είναι σαφώς καθορισμένη.
  2. Άνω κλεψύδρα: είναι παρόμοια με την κανονική κλεψύδρα με καθορισμένη μέση. Το μπούστο σας είναι ορατά μεγαλύτερο από τους γοφούς σας.
  3. Κάτω κλεψύδρα: αυτός ο σωματότυπος έχει μια σαφώς καθορισμένη μέση όπως η επάνω κλεψύδρα. Το μπούστο σας είναι μικρότερο από τους γοφούς.
  4. Κουτάλι: οι γοφοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από το μπούστο. Οι γοφοί σας έχουν μια εμφάνιση σαν ράφι και έχετε μια καλά καθορισμένη μέση.
  5. Τρίγωνο: λεπτό πάνω μέρος σώματος και φαρδύς γοφός (συνήθως φαρδύτεροι γοφοί από τους ώμους). Η μέση δεν τονίζεται ξεκάθαρα.
  6. Αντεστραμμένο τρίγωνο: λεπτή μέση και αναλογικά μεγαλύτερο πάνω μέρος σώματος. Το μπούστο και οι ώμοι σας είναι αρκετά φαρδιά και οι γοφοί είναι λεπτοί.
  7. Ορθογώνιο: οι γοφοί, η μέση και το στήθος σας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Το σώμα σας έχει καλές αναλογίες και αθλητική εμφάνιση.

Υπολογιστής σχήματος σώματος

Υπολογιστής σχήματος σώματος

Ποιο είναι το πιο κοινό σχήμα σώματος;

  1. Το πιο κοινό σχήμα σώματος είναι το ορθογώνιο, που αποτελεί το 46% των γυναικών. Ένα ορθογώνιο είναι μια γυναίκα της οποίας οι γοφοί ή το μπούστο είναι το πολύ 23 εκατοστά (περιφέρεια) μεγαλύτεροι από την μέση.
  2. Ακολουθούν τα “κουτάλια”, των οποίων οι γοφοί είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά μεγαλύτεροι από το μπούστο. Αυτός ο σωματότυπος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του γυναικείου πληθυσμού.
  3. Τρίτο είναι τα ανεστραμμένα τρίγωνα, που αποτελούν περίπου το 14% των γυναικών. Πρόκειται για γυναίκες των οποίων το μπούστο είναι 4-7 εκατοστά μεγαλύτερο από τους γοφούς τους.
  4. Τέλος είναι οι κλεψύδρες, δηλαδή οι γυναίκες που έχουν περίπου ίσο ισχίο και μπούστο, με πιο στενή μέση. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 8%.

Αλλάζει το σχήμα του σώματος όταν χάνετε βάρος;

Ναι, το σχήμα του σώματος αλλάζει όταν χάνετε βάρος:

  • Εάν είστε γυναίκα, το σώμα σας θα αποθηκεύσει φυσικά βάρος στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς σας λόγω των οιστρογόνων που υπάρχουν στο σώμα σας. Με την απώλεια βάρους, αυτές οι περιοχές θα γίνουν πιο αδύνατες.
  • Εάν είστε άνδρας, το σώμα σας θα αποθηκεύσει το λίπος του στο στομάχι σας. Η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κοιλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσες θερμίδες καίτε ανά δραστηριότητα και ανά ημέρα [άμεσος υπολογισμός]

Αναλογία μέσης προς ύψος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Δίαιτα keto: Υπολογίστε ΕΔΩ υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος ανάλογα με ύψος, ηλικία και στόχο βάρους

Πόσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε: Online υπολογισμός ΕΔΩ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι πρέπει να καταλάβεις για την υγεία σε σχέση με το σωματικό βάρος

φωτό: iStock