Δίαιτα keto: Υπολογίστε ΕΔΩ υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος ανάλογα με ύψος, ηλικία και στόχο βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δίαιτα keto
Εξατομικευμένος αυτόματος υπολογιστής για τα βασικά στοιχεία στην δίαιτα keto που θέλετε να κάνετε.

Προσπαθείτε να χάσετε λίγο βάρος; Προσπαθείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου; Όλα αυτά είναι τέλειοι λόγοι για να δοκιμάσετε την δίαιτα keto.

Το online εργαλείο που θα βρείτε παρακάτω λειτουργεί ως εξατομικευμένος αυτόματος υπολογιστής για τα βασικά στοιχεία στην δίαιτα keto που θέλετε να κάνετε. Σας επιτρέπει να προγραμματίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας σε εβδομαδιαία βάση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να επιλέξετε το βέλτιστο πρόγραμμα διατροφής για εσάς. Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Το online εργαλείο που θα βρείτε εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως γενικός μπούσουλας.

Τι είναι η δίαιτα keto

Η κύρια ιδέα πίσω από μια δίαιτα keto είναι να αλλάξει ο μεταβολισμός του σώματός σας. Αντί να καίει κυρίως υδατάνθρακες για να πάρει ενέργεια, θα στραφεί στην καύση λιπών και κετονών. Για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να αλλάξετε την αναλογία της πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών.

δίαιτα keto

Η τυπική αναλογία keto μακροθρεπτικών είναι:

  • 75% λίπη
  • 5% υδατάνθρακες και
  • 20% πρωτεΐνες

Μόλις αλλάξει η δομή της διατροφικής σας πρόσληψης, το σώμα σας θα εισέλθει σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Δεδομένου ότι δεν θα έχει αρκετούς υδατάνθρακες για να παράξει ενέργεια από τη γλυκόζη, το σώμα σας θα αρχίσει να καίει λίπος. Όταν το σώμα σας διασπά το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα κύτταρά σας για να παράξει ενέργεια, θα παραχθεί κετόνη (ένας συγκεκριμένος τύπος οξέος) ως παρενέργεια αυτής της διαδικασίας.

Πότε μπαίνω σε κέτωση;

Μόλις ξεκινήσετε μια δίαιτα keto, ίσως αναρωτηθείτε αν έχετε ήδη εισέλθει σε κέτωση. Μπορείτε να το το ελέγξετε γρήγορα χρησιμοποιώντας τα ειδικά keto sticks. Συνήθως μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο τοπικό σας φαρμακείο και τα χρησιμοποιείτε σαν ταινίες εξέτασης ούρων.

Συνιστούμε να ελέγχετε το επίπεδο της κέτωσης το πρωί, αμέσως μετά το ξύπνημα. Εάν πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα keto sticks θα υποτιμήσουν την ποσότητα κετόνης στα ούρα σας.

Εάν θέλετε έναν πιο αξιόπιστο τρόπο για να ελέγξετε τα επίπεδα κετονών σας (χωρίς τον κίνδυνο αραίωσής τους στα ούρα), θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό μετρητή κετόνης που αναλύει μια σταγόνα του αίματός σας για την παρουσία BHB (βήτα-υδροξυβουτυρικό), την κύρια κετόνη που παράγεται από το σώμα. Η βέλτιστη συγκέντρωση κυμαίνεται από 1,5 έως 3 mmol/L.

Δίαιτα keto: Το online εργαλείο υπολογισμού για υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνη

Σημειώσεις:

  • Επιλέξτε φύλο: άνδρας (male) ή γυναίκα (female)
  • Εισάγετε το ύψος σας σε εκατοστά (επιλέξτε cm)
  • Εισάγετε το βάρος σας σε κιλά (επιλέξτε kg)
  • Εισάγετε την ηλικία σας σε χρόνια
  • Επιλέξτε επίπεδο σωματικής δραστηριότητας: από λίγο/καθόλου (litte/no exercise) έως επαγγελματίας αθλητής (professional athlete)
  • Εισάγετε τον στόχο σας για το βάρος που θέλετε να φτάσετε σε κιλά (target weight)
  • Επιλέξτε τον επιθυμητό ρυθμό απώλειας βάρους: νορμάλ (0,5 κιλό/εβδομάδα) ή αυστηρό (1 κιλό/εβδομάδα)

Αποτέλεσμα

Με βάση την τυπική αναλογία keto μακροθρεπτικών (μπορείτε να την αλλάξετε) ο αυτόματος εξατομικευμένος υπολογιστής θα σας δείξει:

  • Πόσα λίπη (Fats) να τρώτε ανά ημέρα σε γραμμάρια
  • Πόσους υδατάνθρακες (Carbohydrates) να τρώτε ανά ημέρα σε γραμμάρια
  • Πόση πρωτεΐνη (Proteins) να τρώτε ανά ημέρα σε γραμμάρια

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κετογονική δίαιτα: Τι είναι η κέτωση και τι παρενέργειες προκαλεί

Γιατί η δίαιτα κέτο προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι λύση υπάρχει

Τι να πίνετε αν θέλετε να κάνετε δίαιτα Keto

Δίαιτα κέτο: 6 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να την σταματήσετε

Κετογονική δίαιτα: Ποιες τροφές επιτρέπονται και τι να προσέχετε