Πόσες θερμίδες καίτε ανά δραστηριότητα και ανά ημέρα [άμεσος υπολογισμός]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θερμίδες
Η ποσότητα εξαρτάται από το είδος της άσκησης και από το πόσο χρόνο την εκτελείτε.

Είτε θέλετε να μάθετε πόσα “καύσιμα” χρειάζεται το σώμα σας μετά από μια προπόνηση, είτε είστε απλώς περίεργοι για το πόσες θερμίδες κάψατε κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να τις υπολογίσετε χρησιμοποιώντας ένα απλό online εργαλείο.

Υπολογιστής θερμίδων ανά δραστηριότητα

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο θα πρέπει να επιλέξετε τη δραστηριότητά σας και να εισαγάγετε τη διάρκεια που την εκτελέσατε και το βάρος σας.

Αν και καίτε θερμίδες όλη την ώρα, απλά και μόνο κάνοντας τις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες, η γυμναστική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε ακόμα περισσότερες.

Η ποσότητα εξαρτάται από το είδος της άσκησης και από το πόσο χρόνο την εκτελείτε.

(Μην ξεχάσετε να επιλέξετε «Metric» για στοιχεία και αποτέλεσμα στο μετρικό σύστημα)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου εργαλεία έχουν ενσωματωμένη την λειτουργία MET (metabolic equivalent for task, ή μεταβολικό ισοδύναμο για την κάθε δραστηριότητα). Το ΜΕΤ υπολογίζει το πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας. Διαφέρει ανάλογα με τη δραστηριότητα και είναι τυποποιημένο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς για διαφορετικά άτομα και έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η σύγκριση διαφορετικών δραστηριοτήτων μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ο αερόβιος χορός χαμηλής έντασης (5 MET) καίει λιγότερες θερμίδες ανά λεπτό σε σύγκριση με τον αερόβιο χορό υψηλής πρόσκρουσης (7 MET). Το αργό περπάτημα (3 MET) καίει λιγότερο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εξίσωση καύσης θερμίδων:

Συνολικές θερμίδες που καίγονται = Διάρκεια (σε λεπτά)*(MET*3,5*βάρος σε κιλά)/200

Άλλες επιλογές για τον προσδιορισμό των θερμίδων που καίτε

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν “ιχνηλάτη” δραστηριότητας για να παρακολουθείτε τις θερμίδες που καίτε. Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε ακριβώς πόσες θερμίδες καίτε κάθε μέρα χρησιμοποιώντας τη συνολική ενεργειακή σας δαπάνη (total energy expenditure – TEE). Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό (basal metabolic rat – BMR), τη θερμική επίδραση της τροφής (thermic effect of food – TEF) που τρώτε και το γενικό επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Διαβάστε επίσης: Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός: Υπολογίστε τον δικό σας – Με πόσες θερμίδες θα χάνετε κιλά

(Μην ξεχάσετε να επιλέξετε «Metric» για στοιχεία και αποτέλεσμα στο μετρικό σύστημα)

Ακρίβεια αποτελεσμάτων

Λάβετε υπόψη ότι ένα τέτοιο online εργαλείο παρέχει μόνο μια πολύ ευρεία εκτίμηση και δεν πρόκειται να είναι ακριβές. Ο μόνος τρόπος για να λάβετε έναν πραγματικά ακριβή αριθμό είναι να πάτε σε ένα εργαστήριο και να σας συνδέσουν με μηχανήματα που μετρούν τα πάντα, από την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου έως τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό.

Τα αποτελέσματα των online εργαλείων δεν απόλυτα ακριβή, αλλά σας δίνουν τουλάχιστον μια αίσθηση του ποιες δραστηριότητες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες και ποιες λιγότερες. Μπορείτε να τροποποιείτε τις προπονήσεις σας κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνετε τους στόχους σας.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τα online εργαλεία για την καύση θερμίδων δεν λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, όπως:

Ηλικία

Όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο πιο σκληρά πρέπει να εργαστείς για να φτάσεις σε υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας.

Σύνθεση σώματος

Ένα άτομο με περισσότερους μύες συχνά καίει περισσότερες θερμίδες από ένα άτομο με υψηλότερο σωματικό λίπος.

Διαβάστε επίσης: Ποσοστό λίπους στο σώμα: Υπολογίστε ΕΔΩ το δικό σας – Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Θερμοκρασία

Όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον στο οποίο προπονείστε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε. Αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, ώστε να μην χρειάζεται να ζεσταθείτε τόσο πολύ και περισσότερη ενέργεια μπορεί να κατευθυνθεί προς την καύση θερμίδων. Μπορείτε επίσης να προπονηθείτε περισσότερο, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε σε σημείο εξάντλησης από τη ζέστη.

Επίπεδο φυσικής κατάστασης

Ένας έμπειρος ασκούμενος θα κάψει λιγότερες θερμίδες επειδή το σώμα του έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στην άσκηση.

Διατροφή

Ο μεταβολισμός σας είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες, επομένως επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή σας. Εάν δεν τρώτε αρκετά ή παραλείπετε γεύματα, ο μεταβολισμός σας μπορεί να πέσει και να επηρεάσει την καύση θερμίδων.

Ύπνος

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει να κάψετε λιγότερες θερμίδες. Όχι μόνο θα αισθάνεστε περισσότερη κούραση και πιθανώς θα ασκείστε λιγότερο, αλλά η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να μειώσει τον μεταβολισμό σας.

Πρόσληψη οξυγόνου

Το οξυγόνο δίνει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει. Όσοι αναπνέουν πιο βαριά κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες. Γενικά για κάθε λίτρο οξυγόνου που προσλαμβάνετε, καίτε 5 θερμίδες.

Πηγή: https://www.verywellfit.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα keto: Υπολογίστε ΕΔΩ υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος ανάλογα με ύψος, ηλικία και στόχο βάρους

Πώς να κάνετε γυμναστική και ασκήσεις χωρίς να επιβαρύνετε τα γόνατά σας

Ποιες παραμέτρους υγείας βοηθούν οι ασκήσεις με βάρη: 10 συμβουλές για αρχάριους

φωτό: iStock