Ψαλίδα: Τρία κόλπα για να μην κόψετε τα μαλλιά σας

  • Iatropedia newsroom
ψαλίδα
Ο όρος “ψαλίδα” αναφέρεται στην διάσπαση ή ξέφτισμα της τρίχας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιατρικώς “τριχοπτίλωση” (trichoptilosis) και προκαλείται από τη θερμική, μηχανική ή χημική καταπόνηση που φθείρει το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα των τριχών.

Στην ψαλίδα, η έλλειψη σωστής διατροφής και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα για εκείνους με μακριά μαλλιά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ψαλίδα είναι να κόψετε τα μαλλιά σας, τόσο, ώστε να κόψετε όλο το τμήμα της τρίχας που έχει ψαλίδα.

Αλλά, επειδή σπανίως κάποιος/κάποια διατίθεται να κόψει πολύ τα μαλλιά του/της, απλά και μόνο για να ξεφορτωθεί την ψαλίδα, δείτε μερικούς σπιτικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα:

Μάσκα με αυγό για την ψαλίδα

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψαλίδας. Επειδή οι τρίχες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πρωτεΐνες, τα αυγά συμβάλλουν στην ενίσχυση των θυλάκων των τριχών. Επιπλέον, θα κάνουν τα μαλλιά σας πιο λεία, θα μειώσουν το μπέρδεμα και θα τα κάνουν πιο ανθεκτικά στο σπάσιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα μαλλιών με αυγό μία φορά την εβδομάδα σε τακτική βάση. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας πρώτα για να μην δημιουργηθούν κόμποι.

  • Χτυπήστε ένα κρόκο αυγού και ανακατέψτε το με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας μέλι. “Δουλέψτε” το σε νωπά μαλλιά, αφήστε το για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Τέλος, λουστείτε με το κανονικό σαμπουάν των μαλλιών σας.
  • Εναλλακτικά, χτυπήστε ελαφρά ένα αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο. Εφαρμόστε το σε νωπά μαλλιά. Αφήστε το για 20 με 30 λεπτά πριν το ξεβγάλετε και στη συνέχεια λουστείτε κανονικά.

Conditioning σε βάθος με ζεστό λάδι

Η θεραπεία με ζεστά έλαια βοηθά στην αποκατάσταση της υγρασίας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην μείωση της ψαλίδας και την πρόληψη δημιουργίας της εξαρχής. Για υγιή μαλλιά, κάντε τακτικά θεραπεία με ενυδατικά έλαια και φυσικές μάσκες μαλλιών.

  • Ζεστάνετε ελαφρώς λίγο ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, ή καστορέλαιο σε φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα περίπου.
  • Τρίψτε το σε μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας.
  • Αφήστε το για τουλάχιστον 45 λεπτά και στη συνέχεια λουστείτε κανονικά.
  • Επαναλάβετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, ή οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο, αφότου πρώτα έχετε ζεστάνει το βασικό έλαιο μόνο του.

Αβοκάντο (και) για την ψαλίδα

Το αβοκάντο λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό “βαθύ” conditioner για λαμπερά μαλλιά. Είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, D και Ε, και άλλα θρεπτικά συστατικά που θρέφουν τα μαλλιά σας και διεγείρουν την ανάπτυξή τους. Το αβοκάντο έχει επίσης μαλακτικές ιδιότητες για τις τρίχες.

  • Λιώστε ένα ώριμο αβοκάντο και ανακατέψτε το με δύο κουταλιές της σούπας από ελαιόλαδο και λάδι καρύδας μέχρι να δημιουργήσετε μια κρέμα.
  • Εφαρμόστε αυτήν την μάσκα μαλλιών στα μαλλιά σας (αποφύγετε τις ρίζες).
  • Αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Ξεπλύνετε και, στη συνέχεια, λουστείτε κανονικά.
  • Επαναλάβετε σε εβδομαδιαία βάση, ή τουλάχιστον 2-3 το μήνα.

http://www.top10homeremedies.com