Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνουμε με το χτένισμα κάθε μέρα

  • Ρούλα Τσουλέα
μαλλιά
Γιατί πέφτουν σε καθημερινή βάση μερικές τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής. Ο ρόλος της εποχής του χρόνου. Πόσα μαλλιά μπορεί να χάσει κάποιος χωρίς να ανησυχήσει.

Η καθημερινή απώλεια μαλλιών είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Ωστόσο έχει σημασία πόσα μαλλιά χάνουμε και πότε, αναφέρει μία ειδικός.

«Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χάνουν καθημερινά μαλλιά, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Πρόκειται για μία διαδικασία που αποτελεί τμήμα του κύκλου της  ανάπτυξής τους. Χωρίς αυτήν, ο κύκλος δεν θα επέτρεπε τη γέννηση νέων και υγιών μαλλιών. Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, η τριχόπτωση είναι μη ανησυχητική», αναφέρει η δερματολόγος δρ Τάνια Βλαδένη, διευθύντρια ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Όπως εξηγεί, κάθε τρίχα βγαίνει από έναν θύλακα, ο οποίος έχει τον δικό του κύκλο ανάπτυξης. Ο κύκλος αυτός ακολουθείται από μία σύντομη περίοδο ανάπαυσης, κατά την οποία ο θύλακας δεν αναπτύσσεται. Σε αυτή τη φάση η τρίχα πέφτει, για να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη νέας.

Το ανθρώπινο κεφάλι έχει περίπου 100.000 τριχοθυλάκια. Επομένως, σε καθημερινή βάση μερικοί θύλακες εισέρχονται στη φάση ανάπαυσης, με αποτέλεσμα να χάνονται μαλλιά.

«Όσο μεγαλώνουμε, η φάση αυτή διαρκεί για περισσότερο χρονικό διάστημα από το κανονικό, γι’ αυτό και τα μαλλιά εμφανίζουν τάσεις αραίωσης. Όσο νεότερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα θα αντικατασταθεί κάθε τρίχα που χάθηκε από μία νέα. Μετά τη μέση ηλικία η αναπλήρωση των τριχών γίνεται με πιο αργό ρυθμό», εξηγεί η ιατρός.

Πόσες τρίχες πέφτουν

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσα ακριβώς μαλλιά «πρέπει» να χάνουμε καθημερινά και στη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το λούσιμο ή το βούρτσισμα. Και αυτό, διότι ο ακριβής αριθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μέσος άνθρωπος χάνει 60 έως 100 τρίχες σε καθημερινή βάση. Ο αριθμός αυτός το φθινόπωρο ανέρχεται σε 100 έως 150 τρίχες.

Σημειωτέον πως ο αριθμός αυτός δεν αφορά τα μαλλιά που σπάνε, αλλά εκείνα που πέφτουν. Το σπάσιμο της τρίχας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: αποτελεί ένδειξη αδυναμίας των μαλλιών.

Αν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας σπάνε, τότε ένα σαμπουάν που τα προστατεύει και τα θωρακίζει είναι απαραίτητο. Εξίσου σημαντικό είναι να μην κάνετε βιαστικές, άγαρμπες κινήσεις όταν λούζεστε.

«Ένα φυσικό σαμπουάν παρέχει έως και 80% προστασία από το σπάσιμο,  ταυτοχρόνως περιποιείται τις άκρες των μαλλιών. Επιπλέον, είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες που επιβαρύνουν τις τρίχες», τονίζει η δρ Βλαδένη.

Οι τύποι της τριχόπτωσης

Πως μπορεί όμως να καταλάβει κάποιος αν είναι φυσιολογικό να χάνει κάποια μαλλιά καθημερινά ή αν έχει τριχόπτωση; Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο δερματολόγος ιατρός, διότι δεν υπάρχει ένας τύπος τριχόπτωσης, αλλά αρκετοί διαφορετικοί.

Ειδικότερα, η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί ως εξής:

  • Με ξαφνική έναρξη περιστασιακής απώλειας μαλλιών (είναι γνωστή ως οξεία τελογενής αλωπεκία)
  • Με σταδιακή και παρατεταμένη απώλεια μαλλιών (χρόνια τελογενής αλωπεκία)
  • Με απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με ορμονικά ζητήματα σε σχέση με το γενετικό τοπίο (ανδρογενετική αλωπεκία)
  • Με απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία και χαρακτηρίζεται από πιο αραιά μαλλιά (αλωπεκία που προκαλείται κατά τη γήρανση)

«Όλοι αυτοί οι τύποι τριχόπτωσης διαφέρουν μεταξύ τους, επειδή προκαλούνται από διαφορετικές τροποποιήσεις στον κύκλο των μαλλιών και επομένως, απαιτούν διαφορετικές θεραπείες», καταλήγει η δρ Βλαδένη.

Φωτογραφία: iStock