Πώς η εμμηνόπαυση αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου

  • Ελισάβετ Σταύρου
εμμηνόπαυση
Ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά τα 50 και την εμμηνόπαυση, μερικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο των γυναικών επηρεάζονται περισσότερο από τη γήρανση.

Με την πάροδο τους χρόνου και τις ορμονικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το πρόσωπο τους έχει αλλάξει. Η γήρανση του προσώπου επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, ειδικότερα μετά την ηλικία των 50 ετών, όπως διαπιστώνει έρευνα.

Μια πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019 από το American Journal of Physical Anthropology αποκάλυψε πώς οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά την ηλικία μετά την εμμηνόπαυση και την ανδρόπαυση. Η μελέτη έδειξε πως ενώ μέχρι τα 50, άντρες και γυναίκες γερνούν το ίδιο, μετά από αυτήν την ηλικία τα γυναικεία πρόσωπα παρουσιάζουν μια ξεχωριστή αλλαγή στη γήρανσή τους. Αυτή η σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων συνδέεται, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, με την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το συνολικό μέγεθος της αλλαγής του σχήματος του προσώπου, που συνήθως αναφέρεται ως ποσοστό γήρανσης, ήταν σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες από τους άνδρες. 

Δείτε επίσης: Εμμηνόπαυση: 6 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στην εργασία τους

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γήρανση του προσώπου

Η γήρανση του προσώπου επηρεάζεται κυρίως από το κολλαγόνο, την κύρια δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις κολλαγόνου από τις γυναίκες σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ποσότητα και η ποιότητα του κολλαγόνου μειώνονται, επιδεινώνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Οι γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν σημαντική μείωση των επιπέδων κολλαγόνου, ιδιαίτερα στο δέρμα και τα οστά του προσώπου, λόγω της οστικής απορρόφησης στην κάτω γνάθο.

Πέρα από το κολλαγόνο, η κατανομή του υποδόριου λίπους (ή υποδόριος λιπώδης ιστός) παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου. Σε σύγκριση με τα αρσενικά, τα θηλυκά εμφανίζουν παχύτερο και πιο ανομοιόμορφα κατανεμημένο υποδόριο λίπος, ιδιαίτερα στην εσωτερική περιοχή των μάγουλων. Ωστόσο, μετά τα 50, το πάχος αυτών των ιστών μειώνεται από την προοδευτική απώλεια μυών, οδηγώντας έτσι σε πτώση του μέσου προσώπου.

Η αμερικανική μελέτη διερεύνησε, επίσης, τις περίπλοκες αλλαγές σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου με την πάροδο της ηλικίας. Όπως τα χείλη που ξεραίνονται και μικραίνουν, και τα αυτιά  που μεγαλώνουν.

Δείτε επίσης: Εμμηνόπαυση: Tai Chi, sports Chanbara – Spochan – Ποια αθλήματα βοηθούν τα οστά

Τελικά, οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά τη γήρανση από τους άντρες, και βλέπουν το πρόσωπό τους να αλλάζει, όμως η γοητεία δεν έχει ηλικία…

Πηγή: hola.com / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Ενισχυτικές θεραπείες προσώπου που επιδρούν θετικά μετά την εμμηνόπαυση