Νικήστε την εφίδρωση στην εμμηνόπαυση και χαρείτε την ζωή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 100 χρόνια στον δυτικό κόσμο, και τις γυναίκες να ξεπερνούν τα 80 χρόνια ζωής, ο όρος "εμμηνόπαυση" έλαβε ...πολυετείς διαστάσεις! Μπορεί δηλαδή μια γυναίκα να ζήσει ακόμα και παραπάνω από 30 χρόνια της ζωής της χωρίς έμμηνο ρύση και με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να είναι καθημερινά παρόντα! Οι εξάψεις και η έντονη εφίδρωση είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο συχνά αλλά και τα πιο ενοχλητικά.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία και δεν υπάρχει τρόπος μέχρι στιγμής τουλάχιστον να αποτραπεί. Κατά μέσο όρο, εκδηλώνεται στα 51 χρόνια, με φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα, με την εφίδρωση και τις εξάψεις, να αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα για όλες τις γυναίκες.

Ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο και αιτία οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν ταχυκαρδία και η θερμοκρασία του σώματος τους ανεβαίνει κατακόρυφα 7 με 8 βαθμούς. Για την πλειοψηφία των γυναικών τα συμπτώματα αυτά καταγράφονται σε τακτική βάση, ενώ σε κάποιες άλλες παρατηρείται σε τυχαίες χρονικές περιόδους.

Η κύρια αιτία της εφίδρωσης και των εξάψεων είναι οι έντονες διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων εξαιτίας των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, με συνέπεια να κυκλοφορεί περισσότερο αίμα από το κανονικό σε όλο το σώμα. Τότε αυτόματα ενεργοποιούνται οι άμυνες του οργανισμού, ο οποίος για να ρίξει τη θερμοκρασία ιδρώνει υπερβολικά κυρίως στο άνω μέρος του σώματος.

Λύσεις

-Ζητήστε την βοήθεια γυναικολόγου, ενδοκρινολόγου αλλά και ψυχολόγου εφόσον κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει.

-Εκτός από την ορμονοθεραπεία, την διάρκεια και συχνότητα των εξάψεων και της εφίδρωσης μπορούν να περιορίσουν επίσης η χαλαρωτικές ασκήσεις, η σωματική άσκηση και η σωστή δίαιτα.

-Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος, είναι να πίνετε καθημερινά δυο λίτρα κρύο νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες να παραμένετε σε δροσερά και σκιερά μέρη.

-Καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, ενώ  μείνετε μακριά από τα πικάντικα τρόφιμα αλλά και το αλκοόλ.

-Ελέγξτε το άγχος και το έντονο στρες, ώστε να μην επιδεινώνονται περαιτέρω η εφίδρωση και οι εξάψεις. Δοκιμάστε αργές και  βαθιές αναπνοές. Κάντε γιόγκα.

-Φορέστε ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι ή φυσικές ίνες καθώς τα συνθετικά παγιδεύουν τη θερμοκρασία  και προκαλούν έντονη εφίδρωση.

-Κρατήστε ημερολόγιο, για το χρόνο, τη συχνότητα και τη διάρκεια  των εξάψεων, ώστε να ενημερώσετε αν χρειαστεί  τον γιατρό σας. Αν αξιοποιήσει σωστά αυτές τις πληροφορίες θα σας βοηθήσει να μάθετε τι είναι αυτό που τις προκαλεί.

Η σωστή αντιμετώπιση είναι το παν

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση ως «βασανιστικές» περιόδους της ζωής αλλά αντιθέτως, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα «όπλα» της φύσης και της επιστήμης για να της απολαύσουμε όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Η κοινωνικότητα και οι φιλικές συναναστροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας, του αισθήματος θλίψης, αλλά η έντονη εφίδρωση φαίνεται να επιμένει και να ταλαιπωρεί τον ψυχισμό και το σώμα της γυναίκας χαλώντας πολλές φορές και την εικόνα του προσώπου που «γυαλίζει» και μοιάζει σαν πρόσωπο ασθενούς με εμπύρετο νόσημα!

Εδώ χρειάζεται συμβουλή γιατρού και σοβαρή αναζήτηση στην αγορά προϊόντων που μπορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βοηθήσουν… Ο γιατρός- γυναικολόγος ή ενδοκρινολόγος- μπορεί να συστήσει κατά περίπτωση λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων και οι εξάψεις αλλά αυτό είναι κάτι που δεν συστήνεται σε όλες τις γυναίκες…

Ενώ όμως άλλες μπορούν να λάβουν την θεραπεία της υποκατάστασης από στόματος και άλλες όχι, υπάρχουν νέες θεραπείες για την επιδερμίδα του προσώπου που είναι κατάλληλες για όλες τις γυναίκες και μπορούν να βοηθήσουν πολύ στα προβλήματα αυτής της περιόδου με εντελώς εξωτερική χρήση και 100% ασφάλεια.

Τα εργαστήρια Vichy με τη σειρά Neovadiol προσφέρουν εξειδικευμένη λύση αναφορικά με την περιποίηση του προσώπου στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.  Για παράδειγμα, η νέα Neovadiol νύχτας, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντας αναδόμηση και μείωση της θερμοκρασίας του προσώπου έως και -2.6o C κατά την εφαρμογή. Κι αυτό βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της εφίδρωσης εκτός όλων των άλλων θετικών επιδράσεων που έχουν στο δέρμα του προσώπου.

 

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΡΑ ΘΕΤΙΚΑ Η NEOVADIOL

Η DHEA, ή Διϋδροεπιανδροστερόνη, είναι η στεροειδής ορμόνη που υπάρχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην επιδερμίδα. Ξεκινά να παράγεται περίπου στην ηλικία των 7 ετών στα επινεφρίδια. Περίπου στην ηλικία των 25 ετών, η παραγωγή της φτάνει στο απόγειό της, ενώ στην ηλικία των 70 ετών μόλις το 10% της μέγιστης συγκέντρωσής της εξακολουθεί να υπάρχει. Τα επίπεδά της μειώνονται δραστικά με την ηλικία και φθίνουν ταχύτερα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ενώ πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τις μεταβολές του οργανισμού κατά την εμμηνόπαυση με ορισμένα συμπτώματα γήρανσης της επιδερμίδας, η Vichy είναι η 1η που μελέτησε την επίδραση της DHEA στη νεότητα της επιδερμίδας.

Για πρώτη φορά, η Vichy και ο Τομέας Έρευνας της L΄Oréal προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα στη γνώση αναφορικά με τη συσχέτιση αυτής της ορμόνης με τη γήρανση της επιδερμίδας. Χάρη σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες σε φάση εμμηνόπαυσης, αποδείχθηκε ότι η DHEA δρα θετικά στην επιδερμίδα, στο χόριο και στην παραγωγή σμήγματος, που οποία μειώνεται με την ηλικία.

VISHY 1       VISHY 3

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ, Η DHEA ΔΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ:
-Σε γονιδιακό επίπεδο, αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και μειώνει τη συνοχή τους, βελτιώνοντας τη φυσική απολέπιση. Στο χόριο σχετίζεται με την αύξηση στη σύνθεση του κολλαγόνου Ι και III.
-Σε πρωτεομικό επίπεδο, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου I και III.
-Σε κλινικό επίπεδο, αυξάνει την ενυδάτωση, συμβάλλει στην αύξηση της πυκνότητας της επιδερμίδας και στην παραγωγή λιπιδίων, ενώ ταυτόχρονα κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται λιγότερο τραχιά και λεπτή.
-Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται και η γήρανση της επιδερμίδας επιταχύνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Vichy αναγνώρισε τα οφέλη της DHEA, η οποία έχει ικανότητα δράσης σε όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με τη νεότητα της επιδερμίδας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΨΕΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Εξάψεις, έντονη εφίδρωση, διαταραχές ύπνου, έντονη κούραση, νευρικότητα είναι μερικοί παράγοντες που ταλαιπωρούν τις νύχτες των γυναικών σε εμμηνόπαυση, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου, έχοντας σαν αποτέλεσμα μία επιδερμίδα κουρασμένη, με ερυθρότητα και έντονα σημάδια αφυδάτωσης. Η γήρανση της επιδερμίδας πλέον επιταχύνεται… Αλλά η Neovadiol night εξειδικεύεται στις εξάψεις που είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας…