Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Αιτίες και λύσεις – Τι ιατρικές θεραπείες υπάρχουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαύροι κύκλοι
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας σημαίνει απλά ότι εκείνη η περιοχή του δέρματος μοιάζει πιο σκούρα, πιο “σκοτεινή”. Αυτή η περιοχή μπορεί να εμφανίζει αποχρώσεις του μπλε, μοβ, καφέ ή μαύρου, ανάλογα με το φυσικό χρώμα του δέρματός σας.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε κουρασμένοι ή μεγαλύτεροι από ό,τι είστε.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Αλλά συνήθως δεν είναι σύμπτωμα ιατρικού προβλήματος.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά μπορεί να θέλετε να τους μειώσετε για αισθητικούς λόγους.

Από τι προκαλούνται οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα κάτω από τα μάτια σας αρχίζει να χαλαρώνει και να λεπταίνει. Έτσι τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας μπορεί να γίνονται πιο ορατά. Αυτό μπορεί να σκουρύνει την όψη κάτω από τα μάτια σας. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν κοίλες περιοχές που ονομάζονται δακρυϊκές κοιλότητες. Τα δάκρυα προκαλούν σκιές που αυξάνουν την εμφάνιση των πρησμένων ματιών.

Άλλες αιτίες των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γενετική προδιάθεση: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να εμφανίζονται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.
  • Δερματίτιδα: Το έκζεμα και η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκαλέσουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια και την εμφάνιση του δέρματος.
  • Τρίψιμο των ματιών: Το τρίψιμο και το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο κάτω από τα μάτια και σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων σας.
  • Έλλειψη ύπνου: Οι κακές συνήθειες ύπνου κάνουν το δέρμα κάτω από τα μάτια σας να φαίνεται χλωμό. Τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν εύκολα να φανούν κάτω από την επιδερμίδα.
  • Υπερμελάγχρωση: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερη μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του.
  • Αφυδάτωση: Το δέρμα κάτω από τα μάτια σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται θαμπό όταν δεν πίνετε αρκετό νερό.
  • Παράγοντες τρόπου ζωής: Άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας

  • Κοιμηθείτε περισσότερο: Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
  • Χρησιμοποιήστε περισσότερα μαξιλάρια: Σηκώστε το κεφάλι σας με μερικά επιπλέον μαξιλάρια για να αποτρέψετε τη συλλογή υγρών κάτω από τα μάτια σας τη νύχτα.
  • Κρύες κομπρέσες: Ακουμπήστε κρύα κουτάλια στα μάτια σας για να βοηθήσετε στη συρρίκνωση των διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να μειώσει τα πρησμένα βλέφαρα και την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.
  • Αγγούρια: Τοποθετήστε φέτες αγγουριού στα μάτια σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με το πρήξιμο επειδή τα αγγούρια είναι γεμάτα νερό και βιταμίνη C.
  • Φακελάκια τσαγιού: Τοποθετήστε κρύα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού κάτω από τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία επειδή το τσάι περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.
  • Περιποίηση προσώπου: Οι περιποιήσεις προσώπου που περιλαμβάνουν μασάζ γύρω από την περιοχή των ματιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Ποιες ιατρικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια

Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, οι επιλογές ιατρικής θεραπείας για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τοπικές κρέμες και λευκαντικοί παράγοντες: Οι τοπικές κρέμες, όπως η βιταμίνη C, και οι λευκαντικοί παράγοντες, όπως η υδροκινόνη, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
  • Χημικό πίλινγκ: Το χημικό πίλινγκ χρησιμοποιεί άλφα-υδροξυοξέα για να μειώσει την μελάγχρωση κάτω από τα μάτια.
  • Θεραπεία με λέιζερ: Οι επεμβάσεις με λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση και τη σύσφιξη του δέρματος. Υπάρχουν και μη επεμβατικές επιλογές (π.χ. με παλμικό λέιζερ και διοδικό λέιζερ).
  • Fillers ιστών: Τα ενέσιμα πληρωτικά (fillers) όπως το τζελ υαλουρονικού οξέος μπορούν να αυξήσουν τον όγκο και να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του δέρματος.
  • Βλεφαροπλαστική: Είναι η χειρουργική αφαίρεση λίπους και δέρματος από την περιοχή των ματιών.
  • Ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP): Αυτές οι ενέσεις μπορούν να επιδιορθώσουν το δέρμα γύρω από τα μάτια σας, να επιταχύνουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και να ενισχύσουν το κολλαγόνο και το δέρμα.

Πηγή: https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει όταν η ακμή εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου

Δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα στα χέρια – Τι να κάνετε για να φύγουν τα σημάδια

Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής, ανάλογα και με το χρώμα του δέρματος

Τι μπορεί να πάθετε από τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Πώς να προστατευθείτε