Τι μπορεί να πάθετε από τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Πώς να προστατευθείτε

 • Ρούλα Τσουλέα
ψεύτικες βλεφαρίδες
Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γυναίκες όταν φορούν ψεύτικες βλεφαρίδες. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στα μάτια. Οι βασικοί κανόνες προστασίας.

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες αποτελούν τμήμα του καθημερινού μακιγιάζ πολλών γυναικών, που θέλουν να έχουν έντονα τονισμένα μάτια. Ωστόσο είναι πολλά τα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη χρήση τους, απειλώντας την υγεία των ματιών, αναφέρει ένας Έλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας.

Σε αντίθεση με τις ψεύτικες, οι φυσικές βλεφαρίδες δεν είναι διακοσμητικές, αλλά επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, καθώς μεταξύ άλλων:

 • Απομακρύνουν τον ιδρώτα, την βροχή και την σκόνη
 • Φιλτράρουν το φως του ήλιου
 • Μειώνουν τη ροή του αέρα στα μάτια, ώστε να μην εξατμίζεται η λεπτή στοιβάδα δακρύων που τα διατηρεί υγρά και να μην εισβάλλουν σκόνη και σκουπιδάκια

Τις λειτουργίες αυτές δεν μπορούν να επιτελέσουν οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Αυτές αποτελούνται από συνθετικά υλικά και παρέχουν μόνο αισθητικά οφέλη.  Τοποθετούνται στο βλέφαρο, ακριβώς πάνω από τις φυσικές, και σταθεροποιούνται προσωρινά με ειδική κόλλα. Παρόμοια είναι και τα extensions βλεφαρίδων, με τη διαφορά ότι στερεώνονται απευθείας πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες, συνήθως από κάποιον επαγγελματία, και με κόλλα που διαρκεί περισσότερο καιρό.

«Oι ψεύτικες βλεφαρίδες που χρησιμοποιούνται σποραδικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα, εφ’ όσον η εφαρμογή τους γίνει με σωστό τρόπο», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Αν όμως μια γυναίκα φορά καθημερινά ψεύτικες βλεφαρίδες, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, όσο προσεκτική κι αν είναι».

Λοιμώξεις

Όπως εξηγεί, τα μάτια και οι δομές που τα περιβάλλουν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευάλωτα σε ερεθισμούς, αλλεργίες, λοιμώξεις και ποικίλους τραυματισμούς.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι λοιμώξεις, που εκδηλώνονται όταν συσσωρεύονται βακτήρια κάτω από την κόλλα της ψεύτικης βλεφαρίδας ή στις τρίχες της. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος:

 • Με τις επαναχρησιμοποιούμενες ψεύτικες βλεφαρίδες
 • Αν πέσουν σε μία επιφάνεια πριν από την εφαρμογή και ύστερα τοποθετηθούν στο μάτι.

Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης στα μάτια υπάρχει και αν δεν καθαριστούν καλά τα βλέφαρα μετά από την αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων. Το ίδιο και όταν η γυναίκα μοιράζεται τις βλεφαρίδες της με μια φίλη της. Σε τέτοια περίπτωση η συνέπεια μπορεί να είναι κάποια διασταυρούμενη λοίμωξη, όπως το χαλάζιο και η επιπεφυκίτιδα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις (δερματίτιδες εξ επαφής) στην κόλλα των βλεφαρίδων επίσης είναι συνηθισμένες. Και αυτό διότι η κόλλα συχνά περιέχει φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι μία ουσία στην οποία εκτιμάται ότι έχει αλλεργία ποσοστό 1,5% έως 2,5% του πληθυσμού (ανάλογα με τη συγκέντρωσή της σε ένα προϊόν).

Μικρός αριθμός γυναικών εξάλλου είναι αλλεργικές στα συνθετικά υλικά από τα οποία αποτελούνται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν με:

 • Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
 • «Τσιμπήματα»
 • Οίδημα (πρήξιμο)
 • Εξάνθημα

«Η γυναίκα μπορεί επίσης να πονάει, να παρουσιάσει κοκκίνισμα στο δέρμα της και να έχει κνησμό (φαγούρα). Αν η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την όραση και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα», προσθέτει ο καθηγητής.

Απώλεια των φυσικών

Ένας άλλος κίνδυνος με την συνεχή χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων είναι η παροδική ή μόνιμη απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων.

Η απώλεια αυτή μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων, λ.χ., μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση και των φυσικών. Μπορεί επίσης να «σπάσουν» οι φυσικές βλεφαρίδες ή να υποστεί βλάβη ο θύλακας της τρίχας. Στην τελευταία  περίπτωση είναι πιθανό οι φυσικές βλεφαρίδες να μην ξαναβγούν ποτέ.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μαδάρωση, δηλαδή ο σοβαρός ερεθισμός του βλεφάρου και η πτώση μεγάλου αριθμού φυσικών βλεφαρίδων.

Τέλος, μπορεί να πέσουν οι φυσικές βλεφαρίδες λόγω υπερβολικής έλξης στον θύλακα της τρίχας. Η έλξη μπορεί να βλάψει τον θύλακα, επιβραδύνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας την ανάπτυξη της τρίχας, εξηγεί ο καθηγητής.

Και στον κερατοειδή

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και αν οι ψεύτικες βλεφαρίδες προκαλέσουν ερεθισμό στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή αν πέσει κόλλα μέσα στο μάτι, προκαλώντας εκδορά στον κερατοειδή.

Η πρόληψη

«Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, καλό είναι να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες πρόληψης», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. Και συνιστά τα εξής:

 • Περιορίστε τη χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων σε ειδικές περιστάσεις
 • Φροντίστε να τις τοποθετείτε μετά από πολύ καλό πλύσιμο των χεριών σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Να μην μοιράζεστε ποτέ τις ψεύτικες βλεφαρίδες σας με άλλα άτομα
 • Να διαβάζετε προσεκτικά (και να τηρείτε) τις οδηγίες χρήσης πριν από την εφαρμογή τους
 • Να τις τοποθετείτε χρησιμοποιώντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα κόλλας
 • Να αποφεύγετε τις βλεφαρίδες με glitter ή διακοσμητικά
 • Να ελέγχετε τη συσκευασία της κόλλας που χρησιμοποιείτε, ώστε να αποφεύγετε όσες περιέχουν φορμαλδεΰδη
 • Να βγάζετε τις ψεύτικες βλεφαρίδες με πολύ απαλές κινήσεις, φροντίζοντας στη συνέχεια να καθαρίσετε σχολαστικά τα βλέφαρά σας.
 • Αν κατά την προμήθεια των βλεφαρίδων σάς προταθεί να τις δοκιμάσετε (π.χ. σε ένα κατάστημα), αρνηθείτε ευγενικά, εκτός κι αν πρόκειται για βλεφαρίδες μιας χρήσεως που θα ανοιχθούν μπροστά σας και ύστερα θα τις πετάξετε.

«Αμέσως στον οφθαλμίατρο»

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι ένα αξεσουάρ μόδας που επιλέγουν ολοένα περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο τοποθετούνται πολύ κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα αισθητήρια όργανά μας, επομένως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», υπογραμμίζει ο καθηγητής. «Αν κατά τη χρήση τους εκδηλώσετε το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ. πόνο, κοκκίνισμα, ευαισθησία των ματιών στο φως, έκκριμα από τα μάτια, θόλωμα της όρασης, πρήξιμο), επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας».

Φωτογραφία: iStock