Δέρμα: Τι να προσέξουμε το καλοκαίρι. Συμβουλές για την σωστή περιποίησή του

 • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Το καλοκαίρι είναι δύσκολη περίοδος για το δέρμα. Τα κύματα καύσωνα, ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος, ο καυτός αέρας στους εξωτερικούς χώρους και ο ψυχρός από τα κλιματιστικά στους εσωτερικούς μπορεί να πλήξουν την υγεία του.

Εμφανής είναι η επιδείνωση πολλών προβλημάτων στο δέρμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ξηρής ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους.

Την κατάσταση επιβαρύνουν καλοκαιρινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση μιλκσέικ, παγωτών και αλκοολούχων ποτών, που μπορεί να προκαλέσουν:

 • Έξαρση της ακμής
 • Ξηρότητα στο δέρμα
 • Άλλα δερματικά προβλήματα

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, η ζέστη αυξάνει την απώλεια νερού, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, κοκκινίλες και ξηρότητα του δέρματος.

Αντίστοιχα, η αυξημένη εφίδρωση λόγω της ζέστης, προάγει τη λιπαρότητα στο δέρμα, αλλά και την ανανέωση των κυττάρων. «Ο συνδυασμός της πτώσης των νεκρών κυττάρων και της λιπαρότητας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακμή και έξαρση του εκζέματος», προειδοποιεί. «Επιπλέον η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως οι μυκητιάσεις».

Η έκθεση στον ήλιο και στον κλιματισμό

Τα δεινά που αντιμετωπίζει το δέρμα δεν τελειώνουν εδώ. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και να προκαλέσει:

 • Απώλεια της ελαστικότητας
 • Ξηρότητα
 • Φωτογήρανση (εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης)

Μπορεί, επίσης, να γίνει αιτία δερματικών βλαβών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρκινικές αλλοιώσεις και τελικά σε κακοήθεια.

Ούτε στους εσωτερικούς χώρους, όμως, είμαστε προστατευμένοι. Ο κλιματισμός μπορεί μεν να μας δροσίζει, αλλά ταυτοχρόνως μειώνει την υγρασία στον χώρο. Η  συνέπεια είναι να χάνει το δέρμα την υγρασία του και να μένει θαμπό και αφυδατωμένο. Ίδιες επιπτώσεις έχει και ο ανεμιστήρας, όταν χτυπάει απευθείας επάνω στο δέρμα.

Κλειδί η προετοιμασία

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία του δέρματος, ώστε να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να προστατεύσουν το δέρμα, διατηρώντας το φρέσκο, λαμπερό και υγιές, συμπεριλαμβάνονται τα εξής, κατά τον δρα Στάμου:

 • Η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος
 • Η ενίσχυση του οργανισμού μέσω της διατροφής και της ενυδάτωσης
 • Η αποφυγή του έντονου ήλιου

Άλλα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν πολύ το δέρμα σας είναι αυτά που παρατίθενται στη συνέχεια.

Ενυδατώστε πρόσωπο και σώμα

Ο απλούστερος τρόπος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας είναι να πίνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού. Όχι, όμως, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη.

Εκτός από την εσωτερική ενυδάτωση είναι απαραίτητη και η εξωτερική. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα μετά το καθημερινό μπάνιο. Για την αποφυγή αφυδάτωσης των μαλλιών από τον έντονο ήλιο και τον καυτό αέρα, καλή πρακτική είναι η εφαρμογή μάσκας μαλλιών.

Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του δέρματος το καλοκαίρι. Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά και φρούτα ενισχύουν τον οργανισμό εκ των έσω. Τον προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και μειώνουν τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες. Έτσι, βοηθούν το δέρμα να διατηρείται υγιές.

Αλλάξτε την καθημερινή περιποίηση του δέρματος

Ο καθαρισμός είναι το σημαντικότερο βήμα για υγιές και ελαστικό δέρμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή αφαίρεση του μακιγιάζ, καθώς και η απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Να αποφεύγετε τα αφρώδη αφρόλουτρα και σαπούνια, διότι μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα απαραίτητα λιπίδια. Αντ’ αυτών να χρησιμοποιείτε:

 • Ήπια, βιολογικά σαπούνια
 • Ενυδατικά αφρόλουτρα
 • Scrub που μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γλυκερίνη

Να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί αφυδατώνει το δέρμα. Φροντίστε ακόμα η διάρκεια του ντους σας μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Όσον αφορά τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η επιλογή τους εξαρτάται από τον τύπο της:

 • Για το λιπαρό δέρμα συνιστώνται οι ενυδατικές με σαλικυλικό οξύ.
 • Για το δέρμα με ακμή, ενδείκνυνται όσα περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.
 • Για το ευαίσθητο δέρμα συνιστώνται προϊόντα με αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως χαμομήλι.
 • Για το ξηρό δέρμα συνιστώνται κρέμες επιδιόρθωσης του φραγμού ή ενυδατικές με ceramide και λιπαρά οξέα.

Αν το δέρμα έχει σκούρες κηλίδες, μπορούν να χρησιμοποιούνται προϊόντα με βιταμίνη C και ρετινοειδή. Τα αντιοξειδωτικά, τα ρετινοειδή και η βιταμίνη C είναι ευεργετικά και για τις πιο ώριμες επιδερμίδες.

Να φοράτε πάντοτε αντηλιακό

Τα αντηλιακά προσφέρουν την απαραίτητη άμυνα κατά των ηλιακών εγκαυμάτων και του καρκίνου του δέρματος. Επιλέξτε προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), αναλόγως με το χρώμα της επιδερμίδας σας και την ευαισθησία του στον ήλιο.

Τα αντηλιακά με SPF 15 αποκρούουν το 93% των ακτινών που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Εκείνα με SPF 30 απομακρύνουν το 97%.

Να βάζετε επαρκή ποσότητα ώστε να καλύπτετε όλο το σώμα. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Να ανανεώνετε την επάλειψη όταν ιδρώνετε ή κολυμπάτε, ειδάλλως κάθε 2 ώρες έκθεσης στον ήλιο.

Μην παραμελείτε τα χείλη! Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Προτιμήστε τα προϊόντα για τα χείλη με SPF τουλάχιστον 15 ή υψηλότερο.

Προσέξτε τις λεπτομέρειες

 • Να φοράτε ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, που καλύπτουν το δέρμα
 • Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας (να είναι κατά προτίμηση πλατύγυρο)
 • Μην ξεχνάτε τα πόδια σας! Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία, γιατί υπάρχει κίνδυνος μυκητιάσεων
 • Να κάνετε ντους αμέσως μετά το κολύμπι, για να απομακρύνετε ερεθιστικούς και μολυσματικούς παράγοντες, εάν κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε λίμνη/ποτάμι. Το ίδιο ισχύει κι όταν κολυμπάτε σε πισίνα, καθώς το ντους θα απομακρύνει το χλώριο το οποίο αφυδατώνει το δέρμα.

«Αυτό που πρέπει να έχετε συνεχώς υπόψη σας είναι ότι όταν το ηλιακό φως έρχεται σε επαφή με το δέρμα, προκαλούνται βλάβες, όπως καταστροφή του κολλαγόνου και φλεγμονή. Το πολυπόθητο για πολλούς, λοιπόν, μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του», τονίζει ο δρ Στάμου.

Και συνεχίζει: «Η φροντίδα του ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Ενισχύστε τον οργανισμό σας, προστατέψτε το δέρμα αποφεύγοντας τον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, καλύψτε το, ενυδατώστε το, φροντίστε το εντατικά εάν υποστείτε έγκαυμα. Μάθετε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του και μην αψηφάτε ακόμα και την παραμικρή ένδειξη σοβαρής μεταβολής του, αλλά να αναζητάτε αμέσως ιατρική συμβουλή από τον δερματολόγο σας».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν