Πνευμοθώρακας*

  • Από Iatropedia

Τι είναι


Πνευμοθώρακας είναι η συλλογή αέρος μέσα στην υπεζωκοτική κοιλότητα (κοιλότητα ανάμεσα στον πνεύμονα και το θώρακα).

 

 

Είδη


Αυτόματος = οφείλεται σε ρήξη κάποιας πνευμονικής φυσαλίδας κοντά στο περισπλάχνιο πέταλο του υπεζωκότα. Συνήθως εμφανίζεται σε υγιείς νέους άνδρες και σπάνια σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις (πνευμονικό εμφύσημα κλπ).

 

Τραυματικός = Εμφανίζεται με κάποιο τραύμα στο θώρακα, οπότε ο αέρας εισέρχεται είτε απ’ έξω, είτε από μέσα (λόγω ρήξης του πνεύμονα).

 

Ανοικτός = ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται ελεύθερα, για παράδειγμα από κάποιο τραύμα.

 

Κλειστός = ο αέρας σταματά να εισέρχεται/εξέρχεται και βαθμιαία απορροφάται (πχ αυτόματος πνευμοθώρακας σε πνευμονικό εμφύσημα).

 

Υπό τάση = αναπτύσσεται μηχανισμός βαλβίδας και ο αέρας εισέρχεται, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει με αποτέλεσμα το άτομο να καταλήγει σε αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια. Είναι ο πιο επικίνδυνος για τη ζωή του ατόμου.

 

 

Συμπτώματα – Διάγνωση


Ο αυτόματος πνευμοθώρακας συνήθως παρουσιάζει:

  • —  Αιφνίδιο ετερόπλευρο άλγος
  • —  Δύσπνοια
  • —  Κυάνωση
  • —  Άγχος, ανησυχία
  • —  Χαρακτηριστική α/α θώρακος

 

Ο υπό τάση πνευμοθώρακας, εκτός από τα παραπάνω εμφανίζει:

 

—Εικόνα shock: με ωχρό, ξηρό και ψυχρό δέρμα, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ολιγουρία, απώλεια αισθήσεων, κλπ

 

Στον υπό τάση πνευμοθώρακα, αν ο αέρας δεν αφαιρεθεί σύντομα επέρχεται θάνατος από αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια.

 

Στη διάγνωση του πνευμοθώρακα μέγιστη σημασία διαδραματίζει η κλινική εξέταση του ιατρού καθώς και η διενέργεια ακτινογραφίας θώρακα. Ακόμη διενεργούνται ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξέταση αίματος και λήψη αρτηριακού αίματος.

 

 

Θεραπεία


Σε περίπτωση μικρής ποσότητας αέρα, αυτός μπορεί να απορροφηθεί από μόνος του, αλλά τις περισσότερες φορές απαιτείται θεραπευτική αντιμετώπιση. Αυτή επιτυγχάνεται με την εισαγωγή καθετήρα που το ένα άκρο του βρίσκεται μέσα στην υπεζωκοτική κοιλότητα και το άλλο στον πυθμένα ειδικού δοχείου με νερό (Bülau). Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται σταδιακά ο αέρας.

 

Σε επιμονή του πνευμοθώρακα ή σε υποτροπιάζον πνευμοθώρακα ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

 

 

Βιλαέτη Αγάπη, Ιατρός

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν