Παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα-Νόσος Still*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Στα πλαίσια των αυτοάνοσων νοσημάτων, ασθενειών κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (το αμυντικό σύστημα) αμύνεται εναντίον υγιών κυττάρων – ιστών (λανθασμένα) εκλαμβάνοντας αυτά σαν ξένους οργανισμούς ή φλεγμονή των αρθρώσεων και των στοιχείων που περιβάλλουν αυτές στην παιδική ηλικία ονομάζεται παιδική ρευματοειδής αρθριτις ή νόσος του Still. Ο ρευματοειδής παράγον είναι συνήθως θετικός στις αιματολογικές εξετάσεις (Ra test θετικό).

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Όπως αναφέρεται παραπάνω η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια από τις κολλαγονώσεις και τα αίτια της είναι άγνωστα. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί. Η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Υπάρχουν 3 διαφορετικά ειδή παιδικής ρευματοειδής αρθριτιδος. Η συστηματική, με πόνο και πρήξιμο σε μια άρθρωση, η πολυαρθρική στην οποία συμμετέχουν πολλές αρθρώσεις και η ολιγοαρθρικη που συμμετέχουν οι αρθρώσεις του κάτω άκρου (ισχίο γόνατο ποδοκνημικη).

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται στην παιδική ηλικία έως και 17 ετών. Η κατανομή της στα φύλα είναι η ίδια.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα αρχικά παρουσιάζει δυσκινησία - ερυθρότητα στις αρθρώσεις και πυρετό . Οι πόνοι και η δυσκινησία στις αρθρώσεις δημιουργούν χωλότητα στο παιδί (κουτσαίνει). Πρήξιμο αύξηση θερμοκρασίας, διόγκωση των λεμφαδένων και παραμόρφωση των αρθρώσεων αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εικόνα και η καλή λήψη του ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό αποτελούν τη βάση μιας καλής διάγνωσης. Σημαντικής άξιας είναι οι ακτινογραφίες, όπως επίσης και οι μικροβιολογικές – ορολογικές εξετάσεις ( ρευματοειδής παράγοντας θετικός, αύξηση ταχύτητας καθιζήσεως ερυθρών, ανίχνευση αντιπυρηνικών αντισωμάτων, αύξηση C αντιδρώσας πρωτεΐνης κ.α.)

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσει στο βάθος του χρόνου μερική καταστροφή των αρθρώσεων με συνέπεια - ανάλογα την άρθρωση-, αδυναμία κίνησης-αδυναμία βάδισης. Ανισοσκελια, προβλήματα όρασης και αναιμία έχουν παρατηρηθεί ως επιπλοκές.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η συντηρητική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, αναλγητικών, ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων (αναστολής της Cox-2) ακόμη και σκευασμάτων  κορτιζόνης, φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας  αποτελούν  τη βάση στο στάδιο της θεραπείας. Πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικοί παράγοντες (τροποποιητες των λευκών αιμοσφαιρίων) για τη θεραπεία της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικής αξίας η διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων με φυσιοθεραπευτική προσέγγιση. Γενικότερα η νόσος είναι σπάνια.

 

Κιουρής Πέτρος, Παιδίατρος

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν