Κολίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η εμφάνιση φλεγμονής στο παχύ έντερο ένα  από τα βασικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζεται κολίτιδα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολίτιδος.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η κολίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, σε προβλήματα κυκλοφορίας του παχέως εντέρου (ισχαιμία), σε κληρονομική προδιάθεση και τέλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίας και στα δυο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα εμφάνισης της κολίτιδας μπορεί να είναι πόνος στη περιοχή της κοιλιάς, διάρροιες, πυρετός, αιματηρά κόπρανα, αφυδάτωση και μετεωρισμός (φούσκωση κοιλιάς).

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Διαγνωστικές διαδικασίες όπως η σιγμοειδοσκόπηση και κολονοσκόπηση και σύγχρονος βιοψία είναι σημαντικής αξίας για τη διάγνωση του αιτίου της ασθένειας. Ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία όπως και μικροβιολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στην τελική εκτίμηση.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι εκτεταμένη αιμορραγία και ρήξη του παχέως εντέρου.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η θεραπεία του βασικού αιτίου όπως η φλεγμονή και η ισχαιμία του παχέως εντέρου καθορίζουν τις μεθόδους αντιμετώπισης της κολίτιδας. Η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική παράμετρος για την επιδείνωση της νόσου.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Η σωστή διατροφή όπως και η θεραπεία του βασικού αιτίου της δημιουργίας της κολίτιδας αποτελούν στοιχεία καλής πρόγνωσης της νόσου.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν