Κυτταρίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Με τον όρο κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται  η λοίμωξη (μικροβιακής αιτιολογίας) της κυτταρικής στιβάδας του δέρματος.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Τα πιο συχνά μικρόβια που δημιουργούν κυτταρίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. 

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τραυματισμοί στη περιοχή του δέρματος μικροί (γδαρσίματα) ή μεγάλοι (ανοιχτά τραύματα), δήγματα (τσιμπήματα από έντομα) είναι τα συνήθη αίτια μιας κυτταρίτιδας. Υπάρχουν καταστάσεις όπως περιφερειακές αγγειοπάθειες, χρόνια χρήση κορτιζόνης και ο ζαχαρώδης διαβήτης που μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές στο δέρμα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Σε μια φλεγμονή του δέρματος μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα , κνησμός (φαγούρα), τοπικός πόνος και πυρετός. Σε βαρύτερες καταστάσεις υπάρχουν πληγές κακουχία, δυσκολία στην κίνηση των προσκείμενων αρθρώσεων.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργειες αίματος όπως και υγρών από τα σημεία της πληγής είναι απαραίτητες για τη διαγνωστική διαδικασία.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Η επέκταση της φλεγμονής στους παρακείμενους ιστούς ή και όργανα είναι δυνατό να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές (λεμφαγγειίτιδα- οστεομυελίτιδα κλπ).

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που η απλή χρήση των αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών μπορεί να θεραπεύσει μια μικρή σε έκταση κυτταρίτιδα. Υπάρχουν όμως βαρύτερες περιπτώσεις που χρειάζεται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο

 

Η ατομική υγιεινή και η καθαρότητα του δέρματος προφυλάσσουν από την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου.

 

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

Καραγιώργου Κατερίνα, Βιοπαθολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν