Εξωτερική Ωτίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός (αυτιού) ονομάζεται εξωτερική ωτίτιδα. Ο έξω ακουστικός πόρος, συνδέει το πτερύγιο του ωτός με την τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο) και είναι ένας σωλήνας 2,5 περίπου εκ. και περιέχει μια ουσία που μοιάζει με κερί (κυψελίδα) για προστατευτικούς λόγους.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η υγρασία και η ύπαρξη μικροτραυματισμών στην περιοχή είναι δυνατόν να δημιουργήσουν φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας στον έξω ακουστικό πόρο και να έχουμε την παθολογική κατάσταση ‘εξωτερική ωτίτιδα’.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα. Παρατηρείται συχνότερα σε κολυμβητές λόγω αυξημένης υγρασίας στη περιοχή του έξω ακουστικού πόρου.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός και η παρατήρηση εκκρίσεων στον έξω ακουστικό πόρο. Πυρετός και οξύς πόνος στη περιοχή συνοδεύουν την εμφάνιση της ασθένειας.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, με μείωση ή απώλεια της ακοής υποδηλοί την ύπαρξη της εξωτερικής ωτίτιδας.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι περαιτέρω μόλυνση στους προσκείμενους ιστούς και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα κλπ.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η χρήση τοπικών αντιβιοτικών (κρέμες, σταγόνες) σε απλέ περιπτώσεις είναι αποτελεσματική. Σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί σκόπιμη η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία.

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Η αποφυγή υγρασίας στη περιοχή (ιδιαίτερή προσοχή στους κολυμβητές), όπως και η αποφυγή τραυματισμού του έξω ακουστικού πόρου από στικ καθαρισμού αυτιών (μπατονέτες), μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας.

 

Καλαμπαλίκης Ευθύμιος

Ωρορινολαρυγγολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν