Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαθρίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος:

Είναι μια ασθένεια που αφορά τη σπονδυλική στήλη και δημιουργεί δυσκολία στην κίνηση και την αναπνοή. Γενικά χαρακτηρίζεται από ένα "μάγκωμα" στη σπονδυλική στήλη.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η ασθένεια είναι κληρονομική κατά βάση και τα αίτιά της είναι άγνωστα. Χαρακτηρίζεται ως άσηπτος φλεγμονή των σπονδυλικών αρθρώσεων (φλεγμονή χωρίς την ύπαρξη μικροβιακού παράγοντα).

Επιδημιολογικά στοιχεία

Κυρίως εμφανίζεται στη λευκή φυλή και έχει συγγένεια με τις κολλαγονώσεις.

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Η ασθένεια ξεκινά με ελαφρύς πόνους στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Οι πόνοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως ένα πιάσιμο που δυσκολεύει την εκπνοή και εισπνοή. Επίσης, υπάρχει δυσκινησία γενικότερα στον ασθενή. Η νόσος είναι εξελικτική και είναι δυνατόν να αρθροδεθεί όλη η σπονδυλική στήλη με μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) και διαλείπουσα χωλότητα (σταδιακή αδυναμία βάδισης) όταν η ασθένεια δημιουργήσει σπονδυλική στένωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η νόσος διαγιγνώσκεται κυρίως με την θετική ύπαρξη του αντιγόνου HLB-27 στον ορό του αίματος, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η εξέταση είναι αρνητική και μόνον η κλινική εικόνα μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διάγνωσης της νόσου. Οι συνηθισμένες εξετάσεις είναι ακτινολογικές και μικροβιολογικές.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Οι επιπλοκές κυρίως προέρχονται από την πίεση των νευρικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης. Βασική επιπλοκή είναι η σπονδυλική στένωση του νωτιαίου σωλήνα, κεντρική ή πλάγια.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, όπως επίσης και κορτιζονούχων σκευασμάτων είναι κατά βάση η φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις αγκύλωσης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνουν επεμβάσεις, όπως οστεοτομίες, αποσυμπιέσεις ή πεταλοπλαστικές.

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η νόσος είναι εξελικτική καθόλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Οι σωματικές ασκήσεις υποβοηθούν γενικότερα την κινητικότητα και την  αναπνοή του ασθενούς.

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν