Αυχενική σπονδύλωση*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Με τον όρο αυχενική σπονδύλωση περιγράφεται η εκφυλιστικού τύπου αλλοίωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δηλαδή η οστεοαρθρίτιδα των αυχενικών αρθρώσεων. 

 


Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Συνήθως παρατηρείται και στα δύο φύλλα, σε ηλικίες άνω των 50 ετών

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η ύπαρξη ιστορικού κακώσεων (κατάγματα – θλάσεις– διαστρέμματα)  στην περιοχή του αυχένα αποτελούν την πιθανή αιτία για τη φθορά των σπονδυλικών αρθρώσεων και διαρθρώσεων. Αρθρίτιδες ειδικού τύπου όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κλπ. Ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αυχενικής σπονδυλώσεως. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα, αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), πόνος που επεκτείνεται στα άνω άκρα και αστάθεια στη βάδιση αποτελούν τα κύρια προειδοποιητικά σημεία της αυχενικής σπονδύλωσης. 

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση της νόσου. Επίσης εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα είναι σημαντικές για το καθορισμό της εκφυλιστικής κατάστασης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η πίεση των νευρικών στοιχείων είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στα άνω άκρα αλλά και στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η αρχική θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, μυοχαλαρωτικών φυσικοθεραπεία και αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται εξέταση από ειδικό ιατρό και υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας (δισκεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α.). Υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα όπως η αστάθεια στη βάδιση για τα οποία θα πρέπει να  επισκεφτείτε τον ιατρό σας.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η διατήρηση της φυσικής καταστάσεως του ανθρωπίνου σώματος όπως και η αποφυγή ακραίων δραστηριοτήτων με αυξημένη κινητικότητα στη περιοχή του αυχένα αποτελούν τις καλύτερες συμβουλές για την προφύλαξη από τη νόσο.

 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν