ΣΕΥΥΠ: Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σαρώνει τους «Ράμπο” της Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
κυβέρνησης
Στην “Εθνική Αρχή Διαφάνειας” θα ενταχθούν οι “Ράμπο” της Υγείας, μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος που κατατέθηκε στη Βουλή, αναμένεται -μεταξύ άλλων- να φέρει τα πάνω κάτω στο Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο «αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας», όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στόχος του είναι να συγκεντρώσει διάσπαρτες διατάξεις της οργάνωσης και κεντρικής διοίκησης και να θέσει νέους κανόνες στη λειτουργία του κράτους. Στη ραχοκοκκαλιά του εγχειρήματος, βρίσκεται “η βελτίωση της επαφής των πολιτών με το κράτος και η ταχύτητα στην εξυπηρέτησή τους”, χωρίς περιττή γραφειοκρατική ταλαιπωρία, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θεσμοθετείται η “Εθνική Αρχή Διαφάνειας”, η οποία θα ενσωματώνει όλες τις διάσπαρτες μέχρι σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως είναι:

  • το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,
  • ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,
  • οι Επιθεωρητές Υγείας (ΣΕΥΥΠ)
  • οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

Τι σημαίνει αυτό για το ΣΕΥΥΠ

Βαθιές αλλαγές και ανακατατάξεις θα συμβούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), οι λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Μένει να φανεί, εάν ή πόσοι υπάλληλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς πρόσφατα εντάχθηκαν 114 νέοι επιθεωρητές στο δυναμικό του με τριετή θητεία, ενώ και ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ κ.Σταύρος Ευαγγελάτος ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία του για τέσσερα χρόνια.

Το ΣΕΥΥΠ ήταν πάντως, μέχρι σήμερα, ένας -κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένος ελεγκτικός φορέας, το έργο του οποίου -όπως αναφέρει συχνά και ο ίδιος ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ κ.Σταύρος Ευαγγελάτος- έχει αναγνωριστεί από τον ΟΟΣΑ ως ο φορέας που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος στην πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στο βαρύ “βιογραφικό” του το ΣΕΥΥΠ έχει και την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πολύ πρόσφατα, ωστόσο, το ίδιο το ΣΕΥΥΠ μπήκε στο στόχαστρο ελέγχου και κριτικής, μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές) για “μπαράζ” διορισμών μετατάξεων και τοποθετήσεων από την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

  • 58 υπαλλήλων νοσοκομείων και Κέντρων υγείας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΥΥΠ στην Αθήνα, αλλά και
  • 17 υπαλλήλων στο Περιφερειακό Γραφείο ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με καταγγελία του Κινήματος Αλλαγής, η επιτροπή που αξιολόγησε τους νέους επιθεωρητές και κατέληξε στη νέα σύνθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας “ΣΕΥΥΠ”, περιελέμβανε τον Διοικητή των δύο νοσοκομείων (Ερυθρού Σταυρού και Νίκαιας) και την Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ. Ο τομέας Υγείας του ΚΙΝΑΛ είχε χαρακτηρίσει το γεγονός «αδιανόητο και προδήλως παράνομο», ενώ είχε καταγγείλει και τις προσωπικές σχέσεις του Διοικητή των δύο νοσοκομείων με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Επίσης, «το ότι η επιτροπή καθυστερούσε τα αποτελέσματα μέχρι τις ευρωεκλογές και πάλι «σύμπτωση» είναι», ανέφερε ο Τομέας Υγείας του ΚΙΝΑΛ.

Δείτε επίσης – Παράνομο διορισμό νέων Επιθεωρητών Υγείας λίγο πριν τις εκλογές, καταγγέλλει ο Τομέας Υγείας του ΚΙΝΑΛ

Για “εξυπηρετήσεις ημετέρων” και φορέα “απόλυτα ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ”, είχε κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κατήγγειλε τον περασμένο Ιούνιο, την τριετή απόσπαση στο ΣΕΥΥΠ με εντολή του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης – ΠΟΕΔΗΝ: Μπαράζ μετατάξεων πριν τις εκλογές

Απαντώντας στις κατηγορίες ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, είχε υποστηρίξει ότι οι διαδικασίες της επιλογής των επιθεωρητών είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2018 και δεν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ τελικά συνέπεσαν συμπτωματικά με τις εκλογές. Είχε τονίσει επίσης, ότι οι νέοι επιθεωρητές διαθέτουν υψηλό επίπεδο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.