Θεσσαλονίκη: Δραματική αύξηση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους – Επιτόπου Κοντοζαμάνης, Κωτσιόπουλος, Παπαευσταθίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Καλπάζει ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που προσέρχεται καθημερινά στα επείγοντα και τις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Η πληρότητα σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) άγγιξε ήδη το 84%. Στην συμπρωτεύουσα μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, Κοντοζαμάνης - Κωτσιόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με βαριά συμπτωματολογία που προσέρχονται καθημερινά στο ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης.Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται απότομη επιβάρυνση, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ξεπερνούν ακόμη και τις 100.

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαϊα

Τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας θα επισκεφθούν αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Οι αριθμοί που παρουσιάζει η Θεσσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες είναι απαγορευτικοί, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος:

«Τις τελευταίες 3 μέρες είδαμε πολύ μεγάλη αύξηση στις απλές κλίνες, υπάρχει μεγάλη επιτάχυνση στις νέες εισαγωγές και νοσηλείες.  Είχαμε 83 νέες εισαγωγές χθες και 103 προχθές. Αυτά είναι, όχι απλά πολύ μεγάλα νούμερα για τη Θεσσαλονίκη, είναι απαγορευτικά. Είναι νούμερα SOS. Είναι σαν να συζητούσαμε τον περασμένο Νοέμβριο εάν θα πρέπει να ανοίξουμε τη Θεσσαλονίκη πιο νωρίς», σχολιάζει αναφερόμενος στα αιτήματα των εμπόρων για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Επιπρόσθετη ανησυχία υπάρχει για την επάρκεια των κλινών Εντατικής Θεραπείας, καθώς αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν ήδη τους 134 (από 120 χθες τη νύχτα). Ήδη το σύστημα Υγείας στη συμπρωτεύουσα με 159 κλίνες ΜΕΘ συνολικά, έχει εξαντλήσει το 84% της δυναμικότητάς του σε Μονάδες Εντατικής.

Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο και η πληρότητα σε απλές κλίνες Covid

Το περασμένο Σάββατο (3/4) στο ΕΣΥ Θεσσαλονίκης εισήχθησαν επιπλέον 103 ασθενείς, ενώ χθες Κυριακή (4/4) ακόμη 83.  Μόνο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε μέσα στο διήμερο, σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών με 77 νέους ασθενείς με Covid. Τα εισιτήρια αυτά, είναι κατά 10 πιο αυξημένα σε σχέση με τη χειρότερη μέρα του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Νοέμβριο, στην οποία είχαν καταγραφεί στο ΑΧΕΠΑ 67 εισαγωγές.

Σήμερα οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid έχουν φτάσει τις 633 σε δυναμικότητα 924 κλινών, δηλαδή η κάλυψη αγγίζει το 68%. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή οι νοσηλευόμενοι ήταν 540 και το Σάββατο 475.

Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.