Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαϊα – Μειωμένοι οι εμβολιασμοί σε επιβαρυμένες περιοχές

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Την ώρα που τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό, οι επιστήμονες ελπίζουν να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, ώστε μην υπάρξει αντίκτυπο στη διασπορά του ιού. Κι αυτό, καθώς θεωρούν κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και της αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που δοκιμάζει εδώ και ένα μήνα τα όριά του.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξακολουθούν να πιέζονται. Επιπλέον 1.011 ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι 562 εκ των οποίων μέσα σε 24 ώρες. Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαϊας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Γιατί οι ειδικοί ζητούν «κλειστό» λιανεμπόριο σε 3 περιοχές – Όλο το παρασκήνιο

Στα νοσοκομεία και των τριών αυτών νομών αναπτύσσονται καθημερινά από το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ νέες κλίνες νοσηλείας, αλλά και Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, καταλαμβάνονται αμέσως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής την Κυριακή (4/4) εισήχθησαν για νοσηλεία 189 ασθενείς, ενώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας που εφημέρευε, σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών. Τα 77 εισιτήρια ασθενών με Covid, ήταν κατά 10 αυξημένα σε σχέση με τη χειρότερη μέρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Νοέμβριο, με 67 εισαγωγές.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής -σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr- νοσηλεύονται 2.105 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid (από 2.055 την Παρασκευή), ενώ στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 540 (από 475).

Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων στο ΕΣΥ Θεσσαλονίκης – Αύξηση στους θανάτους

Αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται στη συμπρωτεύουσα στους διασωληνωμένους, που έφτασαν τους 120 (από 107 στις 2/4). Στην Αττική, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 400 και συγκεκριμένα έφτασαν τους 405, ενώ στην έναρξη του Σαββατοκύριακου ήταν 395.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στην Αττική έφτασαν τους 75, κάποιοι εκ των οποίων περιμένουν πάνω από δύο 24ωρα. Οι 17 από αυτούς είναι μόνο στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” και ακόμη 16 στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Οι διασωληνωμένοι σε επίπεδο επικράτειας παρουσίασαν πτώση μέσα στο τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα από 755 έπεσαν στους 749.

Χθες Κυριακή 4/4 σημειώθηκε πτώση στα ημερήσια κρούσματα που κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 1.955, όμως, σε αριθμό ημερήσιων τεστ -λόγω αργίας- που ξεπέρασε μόλις και μετά βίας τα 23.000.

Η αύξηση στους θανάτους “καθρεφτίζει” την εικόνα της διασποράς στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο 78 συνάνθρωποί μας υπέκυψαν από τις επιπλοκές της Covid. Μεταξύ αυτών και μία έφηβη μόλις 15 ετών, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Δείτε επίσης – Παίδων «Αγία Σοφία»: 15χρονο κορίτσι κατέληξε σε θάνατο – Διαπιστώθηκε ότι έπασχε από Covid

Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως λένε οι γιατροί, θα είναι η πιο κρίσιμη. Η -σε υψηλά ποσοστά- πληρότητα στις ΜΕΘ αναμένεται να παραταθεί, καθώς δεν δίνονται τακτικά εξιτήρια εξαιτίας της βαρύτητας των περιστατικών και τις παρατεταμένες νοσηλείες.

Οι γιατροί κάνουν έκκληση τους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τώρα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε χειρότερες συνέπειες.

“Γ.Γεννηματάς”: Διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα σε προσωπικό και ασθενείς

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μεγάλη διασπορά του ιού. Δύο κλινικές έκλεισαν για απολύμανση, ενώ θετικά διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής 41 άτομα.

Οι 15 είναι νοσηλευτές και γιατροί, οι μισοί από τους οποίους είχαν εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ για γιατρού στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” Ματίνας Παγώνη, είχαν περάσει τη νόσο Covid.

Ιατρικός Σύλλογος Πατρας: “Ανισότητα στους εμβολιασμούς”

Εντωματαξύ, εύλογα ερωτηματικά για την εμβολιαστική στρατηγική, προκύπτουν από κατάλογο εμβολιαστικής κάλυψης περιοχών της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, που κατάρτισε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας.

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ιστότοπου emvolio.gov.gr, αποδεικνύουν πλήρη ανισότητα στις δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στις περιοχές “αυξημένου” και “πολύ αυξημένου” επιδημιολογικού κινδύνου, σε σχέση με περιοχές με μικρότερο κίνδυνο.

Σε Περιφερειακές Ενότητες συγκεκριμένα, που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και μαστίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, τα ποσοστά των εμβολιασμών του πληθυσμού -τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση- δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα κάτω από το 16,43 του μέσου όρου της χώρας  στο σύνολο των εμβολιασμών και του 5,94% για τους εμβολιασμούς που έχουν ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις, έχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, το Δυτικός Τομέας της Αθήνας, η Ανατολική Αττική, ο Πειραιάς, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα, η Λάρισα κ.α.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, αναλύει:

“Ο κεντρικός τομέας Αθηνών και ο Βόρειος έχει πολύ μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών ανά πληθυσμό 24% και 40%. Αντιθέτως η Δυτική Αττική η οποία είναι μια περιοχή που “φλέγεται” είναι στο 9%. Αυτό δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα. Για ποιο λόγο δεν στηρίζονται περισσότερο εμβολιαστικά οι πολύ επιβαρυμένες περιοχές; Απόλυτη ισότητα δεν μπορούμε να πετύχουμε, αλλά περιοχές που έχουν πρόβλημα θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να βρίσκονται στον μέσο όρο της χώρας που αυτή τη στιγμή είναι 16,43. Γιατί να μην είναι οι περιοχές, που φλέγονται, σε προτεραιότητα στον εμβολιασμό; Για παράδειγμα η Αχαϊα είναι στο 14% και η Λάρισα στο 12%”, καταλήγει η κα. Άννα Μαστοράκου.

Δείτε τον σχετικό κατάλογο:

Επισημαίνονται:
  1. με κίτρινο οι περιοχές με μεγαλύτερη αναλογία εμβολιασμών σε σχέση με τον πληθυσμό και το μέσο όρο της χώρας (16,43%) και
  2. με πορτοκαλί οι περιφερειακές ενότητες που υπερβαίνουν το μέσο όρο της χώρας (5,94%) όσον αφορά την πλήρη ανοσοποίηση του πληθυσμού (2η δόση).