Θεοδωρίδου: Νέα στοιχεία απαντούν στο ερώτημα, γιατί τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα από τον κορονοϊό

  • Γιάννα Σουλάκη
πανδημία
Στο θέμα της διαφοράς ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες στη βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19, αναφέρθηκε τη Δευτέρα (17/1) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η νόσος είναι πιο ήπια για τα παιδιά, παρότι η Όμικρον αύξησε τις νοσηλείες τους στα νοσοκομεία διεθνώς και ελαφρώς και στη χώρα μας», ανέφερε σήμερα η Καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Nature Immunology, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, τα παιδιά από 3 έως 11 ετών έχουν παρόμοια ανοσολογική ανταπόκριση με τους ενήλικες, όμως η κυτταρική ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα που διαθέτουν, είναι διπλάσια από αυτή των ενηλίκων, προσδίδοντάς τους μεγαλύτερη προστασία.

Κάποια παιδιά μάλιστα βρέθηκε ότι είχαν διασταυρούμενη ανοσία από προηγούμενη νόσηση με άλλους κορονοϊούς, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας περαιτέρω πως ένα παιδί μπορεί να είχε κολλήσει κοινό κρυολόγημα το προηγούμενο διάστημα και αυτή η ελαφριά λοίμωξη, να το προστάτευσε και από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, τα αντισώματα στα παιδιά, όπως αναφέρεται στη μελέτη, διαρκούν περισσότερους από έξι μήνες, ενώ όπως έχει φανεί σε άτομα μεγάλης ηλικίας η μείωση των αντισωμάτων είναι χαρακτηριστική από τους τρεις μήνες.

«Τα παιδιά φαίνεται ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσολογικούς μηχανισμού στη λοίμωξη Covid-19, που δεν τους διαθέτουν οι μεγάλοι», κατέληξε.

Ο εμβολιασμός προστατεύει και τη μητέρα και το νεογνό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών στις έγκυες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για πληθυσμό αυξημένου κινδύνου» και προσθέτοντας ότι είναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια και να μην εμβολιάζονται, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό.

Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα λιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσανε, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα λιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους.

Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.

Επίσης αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία είπε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.

Θεοδωρίδου: Υπάρχει αδυναμία προβλέψεων για την πανδημία

Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι’ αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».

Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.

Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου.