Τεχνητή ουσία προστατεύει τον εγκέφαλο από επικίνδυνους παθογόνους ιούς

  • Iatropedia
Μελετώντας την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ποντίκια, Αμερικανοί ερευνητές διεπίστωσαν ότι μια αντιιική ένωση, η ιντερφερόνη-λάμδα, σφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό καθιστώντας δυσκολότερο για τον ιό να εισβάλλει στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σαιν Λούϊς των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι γνωστό ότι τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα διεθνώς με αποτέλεσμα σοβαρές επιδημίες. Ο ιός διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στο 1% των μολυσθέντων ατόμων προκαλώντας μια εξουθενωτική νευρολογική κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η ιντερφερόνη-λάμδα παράγεται φυσικά από τον οργανισμό ως αντίδραση στις λοιμώξεις. Ωστόσο, για την καλύτερη «ασφάλιση» του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε εισβάλλοντες ιούς ή ακόμη και ελαττωματικά κύτταρα του ανοσοποιητικού που προσβάλλουν τον εγκέφαλο δημιουργώντας παθήσεις όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας, απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Science Translational Medicine, η αναστολή των υποδοχέων της ιντερφερόνης-λάμδα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την δυνατότητα κάποια μέρα να ανοίγει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σε χημειοθεραπείες που θα στοχεύουν συγκεκριμένες εγκεφαλικές παθήσεις όπως π.χ. καρκινικούς όγκους. Σήμερα οι σχετικές θεραπευτικές αγωγές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα επειδή τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν το φυσικό αυτό φράγμα προστασίας του εγκεφάλου.

Ο προσδιορισμός μιας νέας αντιιικής λειτουργίας της ιντερφερόνης-λάμδα που δεν επιτίθεται άμεσα κατά του ιού αλλά αναχαιτίζει την εισβολή του στον εγκέφαλο, παρουσιάζει πλείστες άλλες εφαρμογές ενώ παράλληλα έχει λιγότερες παρενέργειες (πυρετό, ρίγη, κόπωση) επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής Robyn Klein που συμμετείχε στην έρευνα. Ήδη, οι επιστήμονες διενεργούν μελέτες σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ουσία μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική φλεγμονή.