Τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι στα προαπαιτούμενα- Νέα παράταση μέχρι τον Ιανουάριο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την άνοιξη του 2014 "σέρνεται" το ζήτημα της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ με τα σούπερ μάρκετ να ετοιμάζουν τα ράφια που θα τα ...υποδεχτούν και τους φαρμακοποιούς να ανθίστανται σθεναρά στο νέο "χτύπημα" των Θεσμών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου δεν περιλαμβάνουν την απαίτηση των δανειστών μας που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν για πλήρη απελευθέρωση στους χώρους πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει κι άλλα ανοιχτά «μέτωπα…

 

Παρόλα αυτά, το θέμα παραμένει εδώ και δυο χρόνια «ανοιχτό» με τους θεσμούς να θεωρούν δεδομένο ότι η διάθεσή τους θα περάσει και στα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και γενικά σε καταστήματα λιανικής. ως εναλλακτική, μέση λύση, έχει προταθεί τελευταία από την κυβέρνηση να απελευθερωθούν κάποια (αυτά που η δοσολογία τους δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα) ενώ τα περισσότερα να μείνουν σε αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία.

Αλλά ουδείς μπορεί να πει πόσο επίμονες θα είναι οι νέες απαιτήσει των δανειστών ας στο θέμα καθώς έχουν «κολλήσει» σε πολλά άλλα θέματα στο παρελθόν επιμένοντας σθεναρά στο δίκιο των δικών τους θέσεων.

Εξάλλου το θέμα θα δει σύντομα εξελίξεις αφού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα τεθούν νέα προαπαιτούμενα, κι έτσι οι φαρμακοποιοί θέλουν δεν θέλουν θα το αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα…

Αλλά γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς;

Καθώς τα ΜΥΣΥΦΑ δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες θα προμηθεύονται πληρώνοντας άμεσα το σύνολο της αξίας τους. Κι αυτό αποτελεί ένα άμεσο, σταθερό εισόδημα για τους φαρμακοποιούς καθώς όλα τα υπόλοιπα φάρμακα τους τα πληρώνει το υπερταμείο όποτε και εφόσον, κι αφού αφαιρούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις του rebate και του clawback.