Τα φάρμακα αδυνατίσματος μειώνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης και άγχους [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα αδυνατίσματος
Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από τρία εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς και σχεδόν ένα εκατομμύριο μη διαβητικούς ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα της κατηγορίας GLP-1

Τα περισσότερα φάρμακα αδυνατίσματος συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα διάγνωσης κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Epic Research.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από τρία εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς και σχεδόν ένα εκατομμύριο μη διαβητικούς ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy, Zepbound και Mounjaro.

Η σεμαγλουτίδη είναι η δραστική ουσία που βρίσκεται στο Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και το Wegovy, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.

Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 44% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η τιρζεπατίδη είναι η δραστική ουσία του φαρμάκου Mounjaro, που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και του Zepbound, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.

Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν τιρζεπατίδη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 60% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να εξυπηρετούν διπλό σκοπό για τους ασθενείς, αλλά δεν τα καταλαβαίνουμε ακόμη αρκετά καλά για να πούμε αν πρέπει να χορηγούνται ως θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη εκτός του διαβήτη ή της διαχείρισης βάρους», ανέφερε η ερευνήτρια Kersten Bartelt στο ABC News.

Τα εν λόγω αποτελέσματα έρχονται εβδομάδες μετά την προκαταρκτική ανασκόπηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που δεν βρήκε στοιχεία που να συνδέουν τα φάρμακα αδυνατίσματος με σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς έπρεπε να έχουν διάγνωση άγχους ή και κατάθλιψης – γεγονός που μπορεί να αποκλείει εκείνους που είχαν συμπτώματα ψυχικών παθήσεων χωρίς όμως να έχουν διάγνωση.

Παραμένει ασαφές εάν τα χαμηλότερα ποσοστά διάγνωσης κατάθλιψης και άγχους ήταν άμεσο αποτέλεσμα των φαρμάκων, της απώλειας βάρους γενικά ή πιθανός συνδυασμός και των δύο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέσσερα tips για να ρίξετε το σάκχαρό σας με φυσικό τρόπο

Αυτιά: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίζουμε

Παίρνετε βιάγκρα; Ίσως προστατεύεστε από τη νόσο Αλτσχάιμερ