Αυτιά: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίζουμε

  • Iatropedia newsroom
αυτιά και καθάρισμα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κερί του αυτιού δεν είναι εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί

Μπορεί να έχετε ακούσει την προειδοποίηση «μη βάζετε στο αυτί σας τίποτε μικρότερο από τον αγκώνα σας». Μπορεί, πάλι, να έχετε ακούσει κι εσείς κάποια ανατριχιαστική ιστορία για εκείνη τη φίλη φίλου που έσπασε το τύμπανο της με μια μπατονέτα.

Κι όμως… Αν και αυτού του είδους οι τραυματισμοί στο αυτί είναι «αρκετά ασυνήθιστοι», μπορεί κάλλιστα να είναι σοβαροί, λέει ο ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Seth Schwartz. Και όταν συμβαίνουν, συχνά φταίνε οι μπατονέτες.

Το πρόβλημα με τις μπατονέτες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κερί του αυτιού δεν είναι εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί, λέει η Δρ Alexandra Quimby, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Upstate στη Νέα Υόρκη.

Η κολλώδης αυτή ουσία, που αποτελείται από εκκρίσεις λιπαρότητας, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα, προστατεύει το ευαίσθητο εσωτερικό αυτί, παγιδεύοντας ερεθιστικούς παράγοντες όπως βρομιά, σκόνη, βακτήρια και μύκητες και ρυθμίζοντας την υγρασία.

Το κερί βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το εσωτερικό του αυτιού, λέει ο Δρ Schwartz. Καθώς κάνετε ντους ή καθώς κινείτε το σαγόνι σας την ώρα που μιλάτε ή μασάτε, το κερί του αυτιού σας μεταφέρει τα νεκρά αυτά κύτταρα προς το εξωτερικό αυτί, απ’ όπου και θα φύγουν.

Εάν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί με μπατονέτες, κινδυνεύετε να ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα του εσωτερικού αυτιού σας, λέει η Δρ Hae-Ok Ana Kim, γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία παθήσεων του εσωτερικού αυτιού στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Και αυτό μπορεί να κάνει το αυτί σας να παράγει περισσότερο κερί για να προστατεύσει το ευάλωτο πλέον δέρμα.

Οι μπατονέτες μπορούν επίσης να σπρώξουν το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, όπου μπορεί να υπάρξει συσσώρευση, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ο κνησμός, ο πόνος ή ζάλη. Ακόμη και προβλήματα στην ακοή.

Άλλες μέθοδοι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αυτιά σας καθαρά και υγιή είναι να αφήσετε το κερί ήσυχο, λένε οι ειδικοί.

Αλλά αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ξύσετε λίγο το αυτί σας (και ποιος μπορεί; Το αυτί είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις που, όταν διεγείρονται, μπορεί να είναι εξαιρετική απόλαυση), οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να τα καθαρίσετε με ασφάλεια.

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα. Μπορείτε να σκουπίζετε το εξωτερικό του αυτιού με ένα υγρό πανί, όπως ακριβώς θα σκουπίζατε και άλλα μέρη του σώματός σας. Αλλά μόνο το εξωτερικό μέρος το οποίο μπορείτε να φτάσετε, τίποτα πιο βαθιά…

Δοκιμάστε σταγόνες στα αυτιά. Για να βοηθήσετε το αυτί σας με τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμού του, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτικές σταγόνες χωρίς συνταγή. Οι σταγόνες αυτές τείνουν να είναι καλύτερες για όσους έχουν από μόνοι τους πιο ξηρό κερί, καθώς λειτουργούν μαλακώνοντας το κερί και διευκολύνοντας την απομάκρυνσή του.

Αποφύγετε τα αυτοσχέδια εργαλεία. Πέρα από τις μπατονέτες, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην χρησιμοποιείτε κανένα άλλο εργαλείο για να ξύσετε ή να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Ούτε συνδετήρες, ούτε βουρτσάκια, ούτε τίποτα…

Κι αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα στις μπατονέτες, χρησιμοποιήστε τις με υπευθυνότητα.

«Αν τις χρησιμοποιείτε για να απορροφήσετε λίγη υγρασία ακριβώς γύρω από το άνοιγμα του αυτιού σας, μάλλον είναι εντάξει», λέει η ΩΡΛ Hae-Ok Ana Kim. Αλλά δεν πρέπει να πάει πιο βαθιά από αυτό.

Και εάν τα αυτιά σας πονάνε, σας φαγουρίζουν ή τα αισθάνεστε βουλωμένα, πηγαίνετε σε έναν γιατρό που μπορεί να διαγνώσει τυχόν απόφραξη και να την αφαιρέσει με ασφάλεια. Αυτή είναι «η λιγότερο επικίνδυνη προσέγγιση», τονίζει.

Πηγή: NYTimes

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση, αντί να προσθέτει προσωπικό στα νοσοκομεία, συνεχώς αφαιρεί

Καρκίνος: Ποιες οι πιθανότητες ανάπτυξης μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Το διαζύγιο σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να είναι πιο σκληρό για τις γυναίκες